image
 |  23 21 Серпня 2020 | 23:33

Влада та екологи забули про очищення заплави річки Стир у Луцьку

Останніми днями стався масовий мор риби у річці Стир. Обміління річки та замулення її берегів, все це більш схоже на катастрофу ніж привабливу природу, якою можна любуватися.

Серед проблем, до яких призвела загроза екологічної ситуації в таких масштабах на річці Стир – є в безвідповідальності і безкарності влади та екологів.

Таку думку висловив журналістам ВолиньUA ініціатор петиції про збереження русла річки Стир Сергій Тимчук.

Як розповідає Сергій Тимчук, дана проблема з замуленням заплави річки Стир виникла давно, але цього року через різке падіння води – стало більш помітно. Таким чином, лучани замість водяного плеча, бачать кричущу картину з виглядом на заболочену територію.

Замуленість виникла через тримання води на притоках річки Стир, мова йде про приватні рибогосподаарства на землях водно-болотногоо фонду.

«Млинівська ГЕС перекриває на тривалий період річку Ікву, найбільшу притоку Стиру. Таким чином не дотримуються гідрологічно пропусного балансу, що впливає на рівень річки Стир. Таким чином на дани момент, середня глибина водойми в межах 1-го метра 20-ти сантиметрів. За проєктом побудови стратегічного запасу води для міста між вулицями Ковельська та Гнідавська, так звага заплава міста Луцька, що розташована поряд з Гнідавським болотом, мала рівень дна річки Стир. Після тривалого необслуговування цієї заплави відбулося сильне замулення від метра до двух метрів мулу», - розповів Сергій Тимчук.

Тому нині ми бачимо не водойму з гарним плесом, а місце де відчутно запах гнилих водорослів.

Як розповів Сергій Тимчук, що риболовля, то його улюблене хоббі, якому він та його друзі присвячують свій вільний час.

«Ми проводимо толоки весною, організовуємо рейди проти браконьерів, а нині дуже сильно переймаємось долею заплави річки Стир. Місця де має розмножуватися риба. Заплава відноситься до загальнозоологічного заказника – Гнідавське болото, тому має охоронятися державою. Як бачимо в реаліях, держава та екологи призвели до такої екологічної катастрофи», - зауважив Сергій Тимчук.

До слова, лучанин зареєстрував петицію по очищенню заплави річки Стир від вулиці Ковельська до вулиці Гнідавська. Кожен може долучитися до збору голосів на підтримку петиції.

Русло річки Стир обміліло на стільки, що видно дно. Орієнтовна глибина до 1 метра між опорами мосту. 

  Вигляд з Гнідавського мосту на русло річки Стир. Екологи ви де?

Довідково: «Гнідавське болото» – загальнозоологічний заказник площею 116,6 га, лежить у межах землекористування Луцької міської ради (53,0 га) – заплава р. Стир у районі вул. Потебні в межах обласного центру та Боратинської сільської ради (63,6 га).

Під охороною держави перебуває частина заболоченої заплави р. Стир: природне болото, заросле рогозом широколистим Typha latifolia, очеретом звичайним Phragmites australis, осокою Carex, стариці річки, низинні луки з негустими заростями верболозу Salix alba. Це місце мешкання й розмноження риб, земноводних, плазунів, птахів, ссавців, у т. ч. синиць великої Parus major і вусатої Panurus biarmicus дрозда співочого Turdus philomelos, зозулі звичайної Cuculus canorus, шпака звичайного Sturnus vulgaris, зяблика звичайного Fringilla coelebs, вівсянки звичайної Emberiza citrinella, крижня Anas platyrhynchos, курочки малої Porzana parva, черепахи болотяної Emys orbicularis, зайця-русака Lepus europaeus, ласки звичайної Mustela nivalis, лисиці рудої Vulpes vulpes. Трапляються рідкісні види, занесені в ЧКУ та міжнародні природоохоронні переліки: видра річкова Lutra lutra, горностай Mustela erminea, лунь польовий Circus cyaneus.

      

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити