image
 |  0 6 Серпня 2019 | 12:29

Вода погодинно: через подорожчання електроенергії водоканали несуть збитки

Водоканали опинились в критичній ситуації через те, що з 1 липня електроенергія для підприємств подорожчала на 25%, - пише НВ.

Про це заявили 5 серпня на прес-конференції представники асоціації Укрводоканалекологія, Асоціації міст України і асоціації Теплокомуненерго, повідомляє прес-служба Укрводоканалекології.

«Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, регулює діяльність 100 водоканалів України. Але збільшивши тариф на електроенергію, регулятор не підняв тарифи на водопостачання та водовідведення. Через це тільки за липень водоканали понесли збитки у розмірі близько 200 млн гривень. Основна причина подорожчання — встановлення нового тарифу на передачу електроенергії, який було збільшено з 6 до 37 копійок за кВт, тобто майже на 600%», — йдеться в повідомленні.

Віце-президент асоціації Укрводоканалекологія Ольга Бабій заявила, що в діях регулятора вбачаються ознаки статті 219 (доведення до банкрутства) Кримінального кодексу України.

«Нас змушують сплачувати авансові кошти за електроенергію, натомість ми не маємо права брати гроші зі споживачів наперед, бо це заборонено законодавством. Складається враження, що цей ринок ввели спеціально для приватних енергокомпаній, щоб вони продовжували отримувати свої надприбутки», — сказав президент асоціації Теплокомуненерго Арсентій Блащук.

Він стверджує, що з 2016 року регулятор завдав галузі теплопостачання збитків на 19 мільярдів гривень.

За словами Бабій, з 20 серпня деякі міста вимушені будуть перейти на почасову подачу води, щоб скоротити витрати на електроенергію. Вона додала, що якщо ж ситуація не буде вирішена, водоканали будуть відключати від електропостачання.

Асоціація Укрводоканалекологія пропонує збільшити тарифи на водопостачання та водовідведення, а також теплопостачання на 20% або дозволити водоканалам та теплопостачальним підприємствам купувати електроенергію за ціною 1,68 грн.

Як повідомлялося, 1 липня в Україні була запущена нова модель ринку електроенергії. Це було передбачено законом «Про ринок електричної енергії», який Рада ухвалила в квітні 2017 року. Із 1 липня введено двосторонні договори між виробниками та постачальниками/споживачами, біржі - ринок «на добу вперед» і внутрішньодобовий ринок, а також балансуючий ринок, на якому розраховується вартість небалансів (різниці між прогнозним і фактичним споживанням).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 17 важливих змін та подій, які очікують українців у серпні 2019 року

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити