image
 |  5 18 Березня 2023 | 12:22

«Волиньгаз» та низку облгазів викрили на розкраданні палива на мільярди гривень

СБУ та БЕБ викрили 16 облгазів на розкраданні державного блакитного палива на мільярди гривень.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Служба безпеки спільно з БЕБ ліквідувала масштабну схему привласнення промислових обсягів блакитного палива із газотранспортної системи НАК «Нафтогаз України».

До організації оборудки причетний топменеджмент 16 регіональних газових підприємствах у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Львівській, Вінницькій, Житомирській, Волинській, Закарпатській, Сумській, Рівненській, Хмельницькій, Чернігівській та Івано-Франківській областях, які пов’язані з одним із українських олігархів.

Схема полягала у тому, що «на папері» посадовці платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували від них газу. Фактично вони здійснювали несанкціонований відбір блакитного палива, яке знаходилося у газотранспортній системі і належало державі.

Такі злочинні дії завдали Україні збитків на майже 3,5 млрд грн лише у 2021 році.

При цьому облгази продовжували використовувати запаси державної газотранспортної системи і тим самим збільшували свою заборгованість перед Нафтогазом.

У подальшому організатори схеми намагались «списати» штучну заборгованість за рахунок бюджетних коштів.

Втім співробітники СБУ викрили оборудку та заблокували її реалізацію.

Наразі правоохоронці проводять обшуки в офісних приміщеннях облгазів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корупцію ніхто не відміняв: Компанія, яка продавала військовим яйця по 17 грн, тепер пропонує солдатам яблука по 51

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити