image
 |  16 11 Вересня 2020 | 10:24

Волиньрада підтримала проєкт «Свободи» щодо виробництва вітчизняної дихальної медапаратури

З ініціативи ВО «Свобода» на 31-їй сесії Волинська обласна рада прийняла Звернення до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо налагодження виробництва вітчизняної дихальної та іншої медичної апаратури.

Відповідний проєкт рішення вніс депутат Волинської обласної ради від ВО "Свобода" Сергій Сівак.

"Пандемія коронавірусної інфекції виявилася для людства доволі серйозним випробуванням. Стало зрозуміло, що усталені системи охорони здоров’я багатьох західних країн є неготовими до одночасних масових поступлень важких пацієнтів, потребуючих інтенсивної, в тому числі, вентиляторної допомоги.

Ми, депутати Волинської обласної ради, стурбовані ситуацією, що склалася в частині забезпечення закладів охорони здоров`я відповідним обладнанням, яке необхідне для порятунку важких хворих. Адже кількість апаратів для проведення ШВЛ є вкрай обмеженою і ліквідувати дефіцит в умовах масового запиту на потребу в них є неможливим.

Державні та комунальні підприємства, численні благодійні організації, що зіткнулись із проблемою закупівлі дихальної апаратури в умовах загальної паніки та надмірного попиту, змушені були переплачувати значно вищу вартість від номінально ринкової.

Разом із тим, в Україні ще з 2002 року на Київському державному підприємстві «Буревісник», яке відносилося до державного концерну «Укроборонпром», існувало власне виробництво достатньо якісної наркозно-дихальної апаратури. Загалом було випущено 3110 «Бризів», «Бризів-Т», «Фаз-8», «Маляток». Лікарі-анестезіологи, які в своїй щоденній практиці користуються «Бризами», запевняють, що згадана апаратура повноцінно функціонує в операційних та реанімаційних відділеннях упродовж 10-15 років і є надзвичайно надійною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: COVID-19: Або змінюймо підходи, або – владу

Крім того, ще є однією перевагою є їх вартість (270 тис. грн), адже імпортні аналоги стартують від 40-50 тис. євро. Однак, тодішня влада залишила згадане вище вітчизняне підприємство без державного замовлення, чим фактично його занедбала, що, на нашу думку, було грубою помилкою. Адже при стабільному фінансуванні, наявності оборотних коштів у підприємства з’явилася б можливість розширення різновидів кінцевої продукції та розробки сучасних інтелектуальних дихальних апаратів.

За нормативними розрахунками, визначеними ВООЗ, країна з населенням понад 30 млн осіб зобов’язана мати власне виробництво вакцин, сироваток, різноманітної медичної (у тому числі наркозно-дихальної) апаратури.

Беручи до уваги соціальну важливість питання щодо можливого відновлення діяльності стратегічного вітчизняного підприємства, просимо зупинити процедуру банкрутства державного підприємства і в найкоротші терміни налагодити виробництво вітчизняної дихальної та іншої медичної апаратури", – йдеться у зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З ініціативи депутата від ВО «Свобода» Юрія Поліщука Волиньрада виступила на захист вимог підприємців

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити