image
 |  4 28 Серпня 2020 | 18:56

COVID-19: Або змінюймо підходи, або – владу

В умовах пандемії COVID-19 виконавча влада на всіх рівнях демонструє цілковиту неспроможність швидко реагувати на виклики часу, зміну ситуації, показує невміння і неспроможність бути кризовим менеджером.

У політиці, як і в спорті, надважливою рисою є уміння тримати удар. На півсекунди, півкроку передбачити батальну ситуацію, відійти вбік, або ж завдати супротивнику несподіваного удару. Це мистецтво високого професіоналізму. В політиків, якщо вони грають у вищому політичному дивізіоні, таке відчуття та навики мають бути обов’язково. Інакше перше ж серйозне випробування загрожує поразкою чи дискваліфікацією.

Мені як медику, фахівцю з інтенсивної терапії, дивно спостерігати дії «зеленої» влади при переході певного психологічного бар’єру – кількості щоденних виявлених пацієнтів на Covid-19 більше 2 тисяч осіб (20.08 – 2134, 22.08 – 2328, 27.08 – 2438 за добу).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: COVID-19: на Волині +52, в Укpаїні + 2 438 - новий антиpекоpд

Враження таке, ніби в країні все добре, не відбувається нічого надприродного. Хоча, для порівняння: якщо у квітні ми були 53-і за поширенням «китайського грипу» серед країн світу, то зараз піднялися на ганебне 15-е місце у цьому рейтингу. За словами головного санітарного лікаря, Україна показує суттєвий приріст кількості нових хворих, який є вищим загальносвітового.

Так от: невміння провладних Зе-політиків перебудувати тактику посеред поєдинку, в ситуації, коли проміжні результати є абсолютно провальними, свідчать про відсутність будь-яких професійних навиків і бажання виправити стан справ. Замість активного впливу спостерігаємо не просто топтання на місці, а безвольне дрейфування за течією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинський лікар закликає Погуляйка негайно придбати автоматизовану лабораторну станцію для тестування на Соvid-19

До прикладу, що зробили чиновники на волинському рівні? Неодноразово ми, лікарі-професіонали, пропонували допомогу – у вигляді створення волонтерського Консультаційного центру, ініціативи відновлення в Україні виробництва вітчизняних дихальних апаратів (ШВЛ), пропозицій щодо оптимізації роботи лабораторних центрів тощо. А скільки зусиль і енергії потратили, аби добитися централізованої закупівлі урядом лабораторних станцій для кратного збільшення кількості проведених ПЛР-тестів!

І знову – враження, що спілкується сліпий із глухим. А між тим, державний цільовий фонд по боротьбі з Covid-19, обсягом 16 мільярдів гривень, благополучно пустили на будівництво і ремонт доріг. Та й хто буде чітко дотримуватись умов адаптивного карантину, якщо сам президент Зеленський і його оточення постійно демонструє зневажливе ставлення до своїх же вказівок?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати Волиньради вимагають від уряду налагодити виробництво вітчизняної медичної апаратури

З такими підходами не виключаю й такого сценарію розвитку подій, що восени, з приходом так званої «другої хвилі» пандемії, виявлення двох тисяч інфікованих пацієнтів буде видаватися нам «суцільним раєм». Тож або змінюймо підходи, або – владу.

Сергій СІВАК,

депутат Волинської обласної ради

(фракція ВО «Свобода»)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Введенням конкретних карантинних заходів має опікуватися місцеве самоврядування, – депутат Волиньради

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити