image
 |  5 23 Листопада 2017 | 18:42

Волиньрада вимагає припинити руйнацію регіонального суспільного телерадіопростору (ДОКУМЕНТ)

З ініціативи фракції ВО «Свобода» 23 листопада 2017 року Волинська обласна рада ухвалила рішення «Про підтримку Звернення Волинської регіональної дирекції філії Публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» щодо припинення руйнації регіонального суспільного телерадіопростору України».

Як ми вже повідомляли, його скерують відповідним органам центральної влади. Крім того, Волиньрада вирішила звернутися до голів обласних рад України з проханням розглянути це звернення на сесіях відповідних рад і стати на захист права територіальних громад на свободу слова.

Нижче подаємо повний текст Звернення, яке підтримала Волиньрада.

Президентові України

п. Петру Порошенку,

Прем᾽єр-міністрові України

п. Володимиру Гройсману,

 Голові Верховної Ради України

 п. Андрію Парубію,

Голові Комітету Верховної Ради України

 з питань свободи слова та інформаційної політики

п. Вікторії Сюмар,

Секретареві Ради

національної безпеки і оборони України

п. Олександру Турчинову,

Голові Служби безпеки України

п. Василеві Грицаку,

Голові Національної Ради України

 з питань телебачення і радіомовлення

п. Юрієві Артеменку,

Депутатам усіх обласних рад України

 ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

 Спостерігаючи за ходом реформування державного телерадіопростору України, вітаючи факт створення  Національної суспільної телерадіокомпанії України, яка має забезпечити інформаційні потреби усього населення держави, а також захищати свободи в Україні, надавати суспільству достовірну та збалансовану інформацію про Україну та світ, налагоджувати громадський діалог задля зміцнення суспільної довіри, розвитку громадянської відповідальності, української мови та культури, особистості та українського народу, як це записано в Місії НСТУ, констатуємо, що команда, якій держава доручила впроваджувати цю реформу, цю високу місію не виконує.

Численні звернення і відкриті листи громадських організацій, трудових колективів Львівської, Київської, Донецької, Новгород-Сіверської філій ПАТ «НСТУ», незалежної медіа-профспілки України, окремих фахівців медіа-сферипідтверджують, що внутрішні зміни в НСТУ, започатковані влітку 2017 року новим правлінням ПАТ «НСТУ» на чолі з Зурабом Аласанією, спрямовуються не на активне програмне оновлення UA: Першого та інших національних телеканалів, а на знищення регіонального інформаційного простору.

При цьому Наглядова Рада НСТУ, обраний громадськістю орган, що має здійснювати нагляд за діяльністю, впевнена, що все відбувається якнайкраще, згідно з чинним законодавством, і щедро обдаровує правління преміями по 170 тисяч гривень кожному за рахунок платників податків.

Правління НСТУ працює непрозоро, без затверджених Стратегії розвитку НСТУ і Концепції розвитку регіонального суспільного мовлення, без оприлюднення звітів про свою роботу, як цього вимагає закон.

Вже завершується ліквідація Київської регіональної, Донецької, Новгород-Сіверської філій, із 1 січня 2018 року правління планує розпочати об’єднання (ліквідацію) інших філій (колишніх ОДТРК) і масове скорочення регіональних журналістів. За задумами правління НСТУ, у шістьох-вісьмох областях України залишаться повноцінні філії, які чомусь треба перейменувати в неукраїнське слово «хаби», а територіальні громади інших 16 и областей отримають замість регіональних телерадіокомпаній  корпункти для виробництва місцевих новин і ранкового шоу. І навіть список областей-«щасливчиків» із хабами і пасинків із корпунктами тримається у великій таємниці.

Цього року відбулося також знищення регіонального суспільного  радіомовлення: всупереч закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення» радіоліцензії регіонального мовлення були переоформлені на національні радіоканали. Таким чином, зараз обласні філії транслюють свої передачі на каналах Українського радіо, щоденно порушуючи Закон «Про телебачення і радіомовлення», а відому волинську радіостанцію «Луцьк», яка успішно працювала на 5 передавачах протягом 22-ох років, Зураб Аласанія замінив на молодіжне радіо «Промінь», навіть не усвідомлюючи, що в районних центрах, де стоять передавачі, це радіо має дуже вузьку цільову аудиторію, бо молоді там дуже мало.

Обмежуючи таким чином право територіальних громад на місцеву інформацію, право бачити і чути у регіональному ефірі своїх лідерів громадської думки, митців, письменників, істориків, місцевих політиків і громадських активістів, брати участь в дискусіях, висловлювати свою позицію з актуальних питань свого села, селища чи міста, керівники ПАТ «НСТУ» засвідчують своє неусвідомлення ролі Суспільного мовлення для України і її областей.

Шкідливими для держави є й деякі інші управлінські рішення керівництва НСТУ, зокрема, лист за № 02-17/3965 від 14.11.2017 р., що спонукає директорів філій до вчинення кримінального злочину, а саме до реєстрації державного нерухомого майна філій у формі приватної власності! Таким чином, команда Зураба Аласанії, прикриваючись високими словами про місію і незалежність Суспільного мовника розпочала примітивний «дерибан» державного майна і коштів.

Такого бути не може! Держава і громадськість  забезпечують незалежність НСТУ у творчості, але мають прискіпливо контролювати господарську діяльність НСТУ, в якій задіяні державні кошти і майно.

Зважаючи на викладене, вимагаємо від компетентних органів зупинити цей процес руйнації регіонального суспільного телерадіопростору, а отже, й інформаційної безпеки України!

Територіальна громада кожної області повинна мати сучасну регіональну суспільну телерадіокомпанію. Основами для таких компаній є: майно, колективи, поки що є регіональні телеканали, ще не пізно повернути громадам і законне регіональне радіо, в тому числі і радіо «Луцьк». Є і фінансова державна підтримка, якою можна ефективно розпоряджатися, спрямовуючи її на технічне переоснащення і оплату праці творцям суспільно-важливого контенту.

В час децентралізації логічно було би регіональні філії ПАТ «НСТУ» перетворити в регіональні суспільні телерадіокомпанії, які були би основою для подальшого розвитку мовлення територіальних громад міст, сіл і селищ. А НСТУ залишалась би холдинговою компанією для цих ТРК. В будь-якому разі, майбутнє регіонального суспільного мовлення треба обговорювати з тими, для кого воно створювалось – з громадами, а не так підкилимно, як це робить Правління НСТУ.

Закликаємо депутатів усіх обласних рад України звернути увагу на ці проблеми, що блокують розвиток Суспільного мовника і його регіональної складової, та приєднатися до вимог волинян.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити