image
 |  11 15 Червня 2023 | 14:28

Волинська ОВА забрала з обласного бюджету кошти в сумі 28 мільйонів на фінансування премій, зарплат та утримання адміністрації

"Свобода" завжди виступала проти фінансування з обласного бюджету структур, які фінансуються з державного бюджету, незалежно від їх статусу. В той же час нинішнє керівництво Волинської ОВА здавна відчувало нав'язливе спокусливе бажання дофінансувати свої зарплати, премії та інші витрати на утримання адміністрації з коштів обласних платників податків.

Про це на сторінці у facebook написав очільник Волинської "Свободи" Анатолій Вітів.

Перша пропозиція за нинішньої каденції облради виділити 10 млн грн з бюджету області надійшла від обласної адміністрації у травні 2021 року. Тоді з цього приводу мені довелося під час виступу на сесії жорстко розкритикувати позицію ОДА.

Як наслідок, пропозиція ОДА не знайшла підтримки в сесійній залі. Я думав і щиро сподівався, що в адміністрації прислухаються до голосу розуму і візьмуть ці зауваження до уваги. Тим більше, що ОДА згідно закону фінансується з держбюджету, а бюджет області має покривати потреби обласних комунальних закладів. Та зараз керманичі ОВА таки знайшли спосіб залізти в обласну казну.

Після початку великого російського вторгнення спеціальна постанова уряду "Слуг народу" дозволила обласним адміністраціям приймати бюджет області без залучення обласних рад. Після цього понеслося. У 2022 році чиновники Волинської ОВА виділили собі 13 млн гривень. Бюджет-2023 року взагалі ухвалювався в закритому режимі без відома депутатів обласної ради. Це відкрило простір до нових маніпуляцій та зловживань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 13 млн з обласного бюджету піде на зарплати чиновникам Волинської ОВА

У першому півріччі 2023 року Волинської ОВА забрала з обласного бюджету на фінансування своїх премій, зарплат і під інші видатки 27 млн 675 тисяч гривень. Ці гроші виділені під так звану "програму виконання делегованих повноважень", яку Волинська ОВА вигадала спеціально під себе. Бо обласна рада ніколи таку програму не приймала. Думаю, у другому півріччі обсяги фінансування обласної адміністрації будуть ще більші. Апетит, як відомо, приходить під час їди. В результаті десятки мільйонів гривень обласного бюджету, які мали б піти на фінансування комунальних установ освіти, медицини, соціальний захист, підтримку наших військових та інші потреби будуть обслуговувати чиновників ОВА.

Ще один неприємний сюрприз: ОВА вирішила, що зараз найкращий час вкладати кошти обласного бюджету (3 мільйони гривень) у реконструкцію бази відпочинку "Гарт" Волинського державного національного університету на березі озера Світязь. Можливо, ремонт там і потрібний, але невже його треба робити саме зараз і за кошти обласного бюджету? Я хочу спитати у керівництва Волинської ОВА: це називається раціональним використанням коштів обласного бюджету у воєнний час? Переконаний: прискіпливий аналіз бюджету-2023, яким в ручному режимі розпоряджається тепер обласна адміністрація, виявить нові неприємні сюрпризи для громади.

Я не розумію, чому ми маємо додатково фінансувати адміністрацію, яка фінансується з державного бюджету? Високопосадовці Волинської ОВА - не самі бідні люди. Невже їм мало зарплат і премій, які виплачує держава? Можливо, вони мали б бути скромніші у своїх апетитах? Тим більше, коли йде війна і багато українців ледве зводять кінці з кінцями. Припускаю також, що якби обласна рада діяла більш рішуче у відстоюванні місцевого самоврядування і свого права брати участь в ухваленні бюджету та контролі за його виконанням, цього б не сталося. Ось до чого приводить пасивність і відсторонена позиція.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити