image
 |  0 25 Січня 2021 | 08:46

Волинська ткаля перетворює пряжу в килими та скатертини (ВІДЕО)

Волинянка Світлана Курбан із села Прилуцьке п'ять років займається ткацтвом виготовляє килими, серветки, крайки та сумки.

Про це повідомляє «Суспільне Волинь».

Творчу майстерню для дружини облаштував чоловік – Вадим Курбан.

«Ткати, як і будь-яку іншу pоботу, необхідно pобити у хоpошому настpої. Тому що твоя енергетика передається тому виробу, який ти робиш. Ткацтво – це свого роду медитація: воно заспокоює», - говоpить майстpиня.

Використовує майстриня переважно бавовняні. Хоча дещо, каже, робить із шерстяних, додає і синтетичні нитки для міцності. На горищі власного будинку подружжя також створює м’які іграшки. Розповідає: ткати треба в гарному настрої, адже людська енергетика передається виробу.

Через карантин замовлень небагато. Раніше, говорить майстриня, продавала свої вироби на фестивалях, етноярмарках, вироби купували туристи з-за кордону. Зараз купують українці.

Із її слів, щоб сісти за верстат, потрібно підготувати нитки та правильно їх заправити. Сама ж майстриня купує нитки, але їх також доводиться готувати до роботи.

Відомою на все село ткалею була прабабуся, розповідає Світлана. Сама ж майстриня розпочинала навчання ткацтву на маленькому станку, який побачила в інтернеті. За декілька років роботи на невеликому станку, говорить жінка, зрозуміла, що потрібно купувати професійний ткацький верстат.

Полотно тчеться довго, каже Світлана Курбан. За день можна виготовити орієнтовно 20 сантиметрів. Килимок виготовляє з товстіших ниток, тому виткати за день може до метра виробу. Каже, найскладніше було зважитися виготовляти полотняну тканину.

У найближчих планах, говорить ткаля, удосконалити майстерню і проводити майстер-класи для усіх охочих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вистави на паузі: як в карантин борються за глядача в луцькому театрі (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити