image
 |  2 9 Грудня 2017 | 14:50

Волинські шахтарі заявили про махінації, через які їхнє життя під загрозою (ВІДЕО)

Борги – вершина айсберга: волинські шахтарі заявили про махінації, через які їхнє життя під загрозою.
Про це 09 грудня 2017 року повідомляє сайт «Західної інформаційної корпорації».
[embed]https://youtu.be/VassnysOTmA[/embed]
Гірники шахти «Бужанська» ДП «Волиньвугілля» три доби провели на глибині в 400 метрів, відмовляючись підійматись на-гора. Основна причина, яка спонукала до такої радикальної акції протесту, – відсутність грошей, адже шахтарям боргують зарплату вже за три місяці. Проте невиплачені зарплати – це лише вершина айсберга, твердять гірники.
Підземний електрослюсар шахти «Бужанська» Михайло Боруцький каже, що шахтарі дійшли до межі, адже у нинішній складний період не мають, за що утримувати свої сім’ї, нагодувати та вдягнути дітей, заплатити за комунальні послуги. Лише після обіцянок голови облдержадміністрації виплатити борги до кінця цього тижня чоловіки таки підійнялись на поверхню.
Журналістів телеканалу ZIK на територію самої шахти, аби просто поспілкуватись з рештою гірників, впустили не одразу, тому довелось чекати приїзду керівника «Бужанської». Директор розповідає, що надія на погашення боргів із зарплати є, але самих грошей поки що не видно. Директор шахти «Бужанська» Руслан Шатковський повідомив:
Президент підписав документ про виплату 311 мільйонів на всі вугільні шахти України, і нам прийде, надіюсь, 16 мільйонів на «Волиньвугілля.

Як розповіли журналістам телеканалу ZIK шахтарі, насправді невиплачені зарплати – лише вершина айсберга. Йдеться і про безпеку їхнього життя, адже частину обладнання роблять власноруч, з підручних матеріалів, яке згодом керівництво буцімто купує у приватних підприємців. Вони вимагають повної перевірки господарської діяльності підприємства, бо кажуть, що надто вже багато запитань.
Голова профспілки «Незалежна» шахти «Бужанська» Богдан Макарчук зауважив:
Чотири місяці підприємство, зокрема наш підрозділ, працювало по чистому вугіллі. Це липень, серпень, вересень. По чистому вугіллю! У той момент, у вересні ми перебували на колегії, за дорученням трудового колективу, де ми почули, що на енергетику, на генеруючу компанію прийшло вугілля із золою 56! Але в нас було без підрубки порід, тільки з материнською зольністю, і чисте, до 15, близько 15%.

Додамо, зольність – це один із ключових показників якості вугілля (що вища зольність, то гірша якість вугілля). Натомість директор шахти «Бужанська» Руслан Шатковський твердить, що зараз зольність вугілля становить 56,4%.
Саме махінації з боку керівництва, які значно підвищують собівартість вугілля і цим знецінюють потрібність шахти, не дають розвиватися їй, переконують гірники.
До цього призвів керівник… який був призначений до нас, керівником нашого підприємства півтора року тому, а призначений був в першу чергу ким? Ігорем Степановичем Насаликом… Менеджмент цього керівника призвів до того, що наше підприємство фактично на грані закриття, – заявив голова профспілки «Незалежна» шахти «Бужанська» Богдан Макарчук.

Тому волинські шахтарі вимагають від міністра Насалика негайно відсторонити призначеного ним керівника ДП «Волиньвугілля» пана Зоріна.
Політика пана Насалика є помилковою, хибною і невиправданою, або він разом в схемі, і в системі із Зоріним Олександром Олексійовичем, якого він покриває, – наголосив Богдан Макарчук.

Після відвертої розмови з гірниками провести журналістів ZIKу із території особисто вийшов директор шахти. Як повідомив журналіст Євген Міклушка, за якусь хвилину, не зрозуміло для чого, керівник охорони шахти узявся фотографувати номерні знаки авто медійників.
Близько 9-ї вечора до готелю, де ми мешкали, під’їхали кілька автівок, з яких вийшли поліціянти й розійшлись по периметру готелю. Кілька пішли всередину. Коли я ішов до свого номера, до мене підійшов один із них, представився працівником опергрупи МВС, попросив показати, які фото є в моєму телефоні, мовляв, я його фотографував. Цікаво, що це все разом може означати?, – каже Євген Міклушка.

Зранку журналісти ZIKу вирушили до керівника ДП «Волиньвугілля», того самого пана Зоріна, якого призначив міністр Насалик і відставки якого вимагають шахтарі. Проте зустрітися із посадовцем не вдалося. Як повідомила інспекторка із трудової дисципліни ДП «Волиньвугілля» Тетяна Абрамчук, гендиректора на робочому місці немає, оскільки він перебуває в Києві, на зустрічі з міністром.
Журналісти ZIKу упродовж кількох днів також не змогли достукатись до міністра, хоча завжди готові дати змогу почути його думку.
Одну з вимог гірників, вочевидь, найпростішу, міністр Насалик виконав. Відсторонив від виконання обов’язків керівника ДП «Волиньвугілля» пана Зоріна. Провести перевірки на підприємстві також збираються, вже наступного року. А от головного та найбільш болючого питання Насалик станом на обід сьогоднішнього дня вирішити не зумів. На рахунках гірників й надалі нулі. Із чітким планом своїх подальших дій вони визначатимуться вже завтра. Та запевняють, більше голодувати під землею не збираються і, скоріш за все, вирушать до Києва, аби їх почули там. Разом із тим, планують перекривати дорогу біля кордону, аби до своєї проблеми привернути увагу міжнародної спільноти.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити