image
 |  11 9 Січня 2020 | 09:09

Волинський скандальний суддя-хабарник не отримає компенсації

Двічі засуджений за хабарництво, а потім виправданий ківерцівський суддя Іван Підгорний хоче, щоб йому виплатили понад 2,5 мільйона гривень компенсації.

Позов про скасування наказів про звільнення, відновлення суддівських виплат та відшкодування моральних страждань він подав до Волинського окружного адмінсуду. 17 грудня 2019-го Феміда розглянула справу за спрощеним порядком і відмовила колезі. Але Підгорний не здається.

Деталі з'ясовував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

20 грудня 2019-го року у Ківерцях помпезно відкривали нове приміщення міжрайонного суду. Участь у новосіллі взяли з-поміж інших суддя Конституційного суду України, волинянин Петро Філюк, а також голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк. Разом з рештою співробітників Ківерцівського районного суду у новий храм Феміди переїхав і герой низки публікацій «Сили правди» Іван Підгорний.

Нагадаємо, у 2010-му році Іван Підгорний попався на хабарі. Він отримав гроші від учасника справи, яку розглядав. В рамках кримінального провадження розглядали також епізоди за 2008-й рік. Люди свідчили про те, що купували і ремонтували йому побутову техніку, возили на таксі, оплачували рахунки в ресторанах, забезпечували полуницею, сіном для кроликів, давали кошти за потрібні рішення у справах.

Відтоді судова тяганина тривала понад сім років. Вперше його засудили до умовного відбування покарання у 2012-му році, а вдруге — до реального з конфіскацією частини майна у 2017-му. Однак, вирок так і не виконали. Іван Підгорний не лише не провів ні дня в закладах позбавлення волі, у нього навіть не конфіскували майно.

Допоміг у цьому на той час Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, бо дозволив відстрочити виконання вироку в частині позбавлення волі через серцеві та урологічні недуги.

Згодом Верховний Суд повернув справу на повторний розгляд в апеляцію.

Відтак в апеляційній інстанції справу розглянули втретє і нарешті досягли бажаного. Тернопільський апеляційний суд 11 жовтня 2019-го року скасував вирок.

Справа в тому, що оригінали окремих матеріалів, в тому числі і щодо негласних слідчих дій, на час розгляду справи в третій апеляції були знищенні. Щодо інших доказів, то вони, на думку суду, «не підтверджують поза розумним сумнівом винуватість Підгорного Івана Івановича у вчиненні інкримінованого йому злочину, оскільки дані протоколів особистого обшуку, обшуку службового кабінету та самих лише показань свідка про передавання ним 23.06.2010 року судді Підгорному грошових коштів у сумі 3500 гривень, у якості хабара є недостатньо для спростування доводів сторони захисту про непричетність Підгорного І.І. до вчинення злочину».

У ЗМІ писали, що волинська прокуратура не згідна з таким рішенням і має намір його оскаржувати.

А тим часом звільнений з посади судді Ківерцівського райсуду наказом від 17 березня 2017-го року Іван Підгорний 21 жовтня 2019-го повернувся у суддівське крісло. Більше того, його навіть призначили тимчасово виконувати обов'язки голови суду. 29 жовтня громадськість влаштувала йому «холодний душ». Люди зустріли його біля приміщення Ківерцівського районного суду вигуками «Ганьба!» та «Хабарник!». За цим фактом він навіть написав заяву в правоохоронні органи.

Однак, поновлення на роботі для Івана Підгорного було мало. Він вирішив надолужити втрачене і подав позов про повернення йому суддівських виплат і навіть компенсацію моральної шкоди, завданої тимчасовим звільненням з посади. Загальна сума коштів, що фігурували у справі, сягнула понад 2,5 мільйона гривень. Це приблизно по 80 тисяч гривень за кожен місяць «вимушеного простою».

«Також незаконним звільненням позивачу було спричинено моральну шкоду, а саме: приниження честі та гідності, престижу та ділової репутації, як судді спричинення моральних переживань, та страждань у зв`язку з не можливістю вести активного громадського життя, порушенні стосунків з оточуючими людьми, неодноразове публікування в ЗМІ статей, в яких згадується про відсторонення позивача від роботи. У зв`язку з чим позивач оцінив моральну шкоду в сумі 300 000 гривень», — йдеться в обґрунтуванні позову.

Іван Підгорний вирішив, що за ці всі незручності має відповісти Ківерцівський районний суд та Територіальне управління Державної судової адміністрації. Але Волинський окружний адміністративний суд вирішив інакше.

У позові відмовили, роз'яснивши, що напартачили не Ківерцівський райсуд і судова адміністрація, а зовсім інші органи. Зокрема, незаконними слід вважати дії осіб, які вели оперативно-розшукову роботу, слідчих, прокурорів або ж суду першої інстанції.

Цікаво, що рішення про відмову у позові прийняли 17 грудня і цього ж дня Іван Підгорний звернувся до Млинівського районного суду Рівненщини з заявою про поворот виконання рішення. Тобто про повернення йому всього стягнутого майна і коштів в результаті обвинувального вироку, що наразі скасований. Проте станом на початок 2020-го заява залишена без руху через неналежне оформлення.

Раніше журналісти «Сили правди» зверталися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя з проханням перевірити законність поновлення Івана Підгорного на посаді судді Ківерцівського районного суду. Вища рада правосуддя скаргу залишила без розгляду, а от у ВККС повідомили, що можуть врахувати наведені відомості під час кваліфікаційного оцінювання.

У відповіді також йдеться про те, що Іван Підгорний, який не здійснював судочинства протягом щонайменше двох з половиною років, кваліфікаційного оцінювання не проходив і про бажання доводити свою відповідність займаній посаді не заявляв. Навесні 2020-го його, ймовірно, з почестями відправлять на пенсію у зв'язку з досягненням пенсійного віку.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити