image
 |  5 19 Листопада 2021 | 22:31

Волинський суддя, який скоїв п'яну ДТП, у справі проходить як потерпілий

Підміни зразків крові чи підробки результатів аналізів судді Турійського районного суду Романа Тітівалова, який у 2019 році вчинив ДТП в нетверезому стані, а потім уникнув покарання, не було.

Про це йдеться у постанові про закриття кримінального провадження, відкритого за скаргою адвоката судді Артура Мартіросяна на дії слідчого Територіального відділення Державного бюро розслідувань, - пише Сила правди.

У лютому 2019 року у свій день народження суддя Турійського районного суду Роман Тітівалов потрапив в ДТП. «Audi А6», яке служитель Феміди позичив у своєї мами Лідії Тітівалової, зіткнулося з вантажівкою. Та від удару з’їхала на обочину і знесла зупинку громадського транспорту. Авто Романа Тітівалова і він сам отримали серйозні ушкодження.

Оформляти ДТП прибули слідчі Територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Львові. У водія фури алкотестер показав нулі, а от суддя відмовився від освідування. Та все ж, з матеріалів справи дізнаємося, що кров на експертизу таки взяли.

Попри те, що дослідження показали в понад 13 разів більше алкоголю від допустимої норми, Роман Тітівалов уникнув як адміністративного стягнення, так і дисциплінарного. Ковельський міськрайонний суд закрив справу про адміністративне правопорушення за статтею 130 КУпАП через ймовірне спотворення результатів аналізу, визнавши докази недопустимими. Захисник судді апелював до того, що об’єм крові у двох пробірках, яку описали слідчі в актах в день вчинення правопорушення, і її об’єм в описі експертів Львівського бюро судово-медичних експертиз відрізнялися. Після ДТП було дві пробірки по 5 мілілітрів, а на експертизу привезли загалом 13.

«Аналіз наведених обставин дає підстави для обґрунтованого висновку про те, що за час транспортування крові слідчим з моменту її вилучення (28.02.2019 року) до моменту надання експерту змінилась ємкість флаконів з кров`ю (з 10 до 14 мл.) та об`єм самої крові, який збільшився на 3 мл., що є неможливим без зовнішнього втручання та свідчить про надання на експертизу інших зразків крові», – обґрунтовував своє рішення про закриття провадження суддя Ковельського міськрайонного суду Петро Бойчук.

Разом з тим слідчі ДБР надіслали скаргу на Романа Тітівалова й у Вищу раду правосуддя. Дисциплінарна палата ВРП розглянула її і, пославшись на закриту Ковельським міськрайонним судом «адмінку», не стала карати служителя Феміди.

До слова, у Вищій раді правосуддя працюють двоє волинян: голова – Андрій Овсієнко – до 2011 року навіть працював в Турійському районному суді, а новообрана членкиня Інна Плахтій – з Луцького міськрайонного суду.

Адвокат Романа Тітівалова написав заяву на слідчих Територіального управління ДБР і прокуратура відкрила «кримінал». Таку ж заяву подав і відомий столичний правозахисник Роман Маселко. Обоє вимагали розслідувати, чи підміняв слідчий зразки крові. Провадження об’єднали в одне. Справу розслідували і закрили за відсутністю складу кримінального правопорушення.

А що ж з об’ємом крові, спитаєте ви?

З постанови про закриття провадження дізнаємося, що слідчий Базилюк, якого підозрювали у підміні зразків суддівської крові, пояснив розбіжність тим, що у кожен флакон додали спеціальну речовину – антикоагулянт – для запобігання згортання крові. Тож об’єм міг дещо збільшитись. Таку процедуру прописано у Правилах відбору зразків крові.

Медсестра Ковельської центральної районної лікарні підтвердила, що в пробірки і справді додають кілька крапель спеціальних речовин. Але чи робила вона це особисто у лютому 2019-го зі зразками крові Тітівалова, достеменно не могла пригадати.

Експерт-токсиколог з Львівського бюро судово-медичних експертиз сказала, що спершу об’єм крові в пробірках оцінювала на око і в робочий зошит записала, що в пробірках приблизно 10 мл. Згодом, використавши спеціальний посуд для вимірювання, встановила точний об’єм – 13 мілілітрів. Цей результат і записала у висновку.

Тож провадження відносно слідчого Державного бюро розслідувань Базилюка закрили. Один із заявників, правозахисник Роман Маселко не погодився з цим і знову пішов у суд. 17 листопада 2021 року Луцький міськрайонний суд задовольнив скаргу активіста і скасував постанову про закриття провадження відносно слідчого ДБР.

«Я оскаржив постанову про закриття, бо хотів пересвідчитись, чи справді слідчий зробив все можливе, щоб перевірити такі серйозні звинувачення, чи підійшов до справи формально, – повідомив у коментарі «Силі правди» Роман Маселко. – У судовому засіданні я попросив ознайомитись з матеріалами справи, але прокурор та слідчий були проти. Відтак суддя Луцького міськрайонного Вячеслав Покидюк відмовив. Але в підсумку він задовольнив мою скаргу та скасував постанову про закриття провадження. Тож тепер слідчі мають більш ретельно розслідувати справу і однозначно сказати, хто бреше: суддя Тітівалов, який заявляє, що кров не його, чи слідчий ДБР, який відповідав за експертизу його крові. Хоча тут вже давно зрозуміло – усі грають на користь судді Тітівалова навіть ціною чергової дискредитації як судової влади так і ДБР. Мене цікавить, чи є десь межа, за яку вони не зайдуть»

До слова, кримінальне провадження, відкрите за фактом ДТП, досі розслідують. Проте Роман Тітівалов у ньому фігурує вже у статусі потерпілого.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити