image
 |  2 5 Червня 2023 | 11:23

Волинянам постачали неякісний газ: повідомили нові деталі резонансної справи

Із «Волиньгаз Збуту» газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» хоче стягнути за газ 822 780 578 гривень. Чергове засідання у Господарському суді Волинської області відбулося 1 червня.

Але, як стало відомо під час засідання, на Волині населенню постачали неякісний газ, хоча люди платили за якісне блакитне паливо. Про це у суді заявили самі ж представники «Волиньгаз Збуту», йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Більша частина боргу – 472 мільйони гривень – борг за природний газ. Решта – це пеня, штраф, збитки через інфляцію тощо. Такі претензії виставляє «Нафтогаз Трейдинг». Борг утворився з жовтня 2021 року по квітень 2022-го.

На черговому судовому засіданні представник «Волиньгаз Збуту» просить зупинити провадження у справі. Як виявляється, «Волиньгаз Збут» теж подав до суду на «Нафтогаз Трейдинг».

Зі слів представника газзбуту, «Нафтогаз Трейдинг» продав їм неякісний газ. А вони, своєю чергою, цей газ продавали населенню. Справу слухають у цьому ж Господарському суді, проте нею займається інший суддя.

«У зв’язку з тим, що на адресу товариства надходила значна кількість претензій від побутових споживачів категорії «населення» щодо невідповідності якості газу, який їм постачався в період з жовтня 2021 року по квітень 2022 року, нашим товариством була здійснена перевірка відповідності якості природного газу вимогам фізико-хімічних показників, які зазначені в Кодексі газотранспортних систем України. Під час перевірки нашим товариством було встановлено, що газ дійсно був неналежної якості», – повідомив представник ТОВ «Волиньгаз Збут» Дмитро Гаврилюк.

Через суд «Волиньгаз Збут» хоче домогтися зменшення суми боргу за блакитне паливо. Тож у суду представник товариства просив зупинити провадження у справі про стягнення майже мільярда боргу, поки не стане відомо, яке рішення суд ухвалить у провадженні про постачання неякісного газу. Адже якщо суд прийме рішення на користь «Волиньгаз Збуту», тоді і грошові претензії до товариства можуть бути менші.

Проте тут виникає питання: якщо люди майже пів року платили за неякісний газ, чи будуть їм відшкодовані збитки? На це представник газзбуту відповісти не зміг.

Представник «Нафтогаз Трейдингу», своєю чергою, зазначає, що компанія не відповідає за якість газу. Відтак зупинка провадження – безпідставна.

У результаті суддя відмовив «Волиньгаз Збуту» у зупинці провадження. Натомість товариство хоче подати ще одне клопотання про зупинку провадження щодо стягнення величезного боргу. Тож у засіданні зробили перерву.

Зауважимо, що «Волиньгаз Збут», із якого в Господарському суді Волині хочуть стягнути майже мільярд гривень, працює під брендом «Твій Газзбут». Кінцевим бенефіціаром останнього є український підсанкційний олігарх Дмитро Фірташ.

Раніше Служба безпеки України оголосила йому підозру в розкраданні блакитного палива з газотранспортної системи України. В СБУ зазначили, що до оборудки причетні Дмитро Фірташ і топменеджмент підконтрольних йому підприємств. Останні теж отримали підозри. У справі фігурують не газзбути, які працюють під брендом «Твій Газзбут», а «облгази Фірташа» та інші його компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ківерцях в період війни на ремонт вулиць витратили понад 6 мільйонів

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити