image
 |  2 4 Червня 2020 | 19:31

Волиняни вчетверте мітингують через примусове об’єднання громад (ФОТО, ВІДЕО)

У Луцьку відбулася мирна акція протесту. До облдержадміністрації приїхали люди з Заборольської, Зарічанської, Княгининівської, Гуто-Боровенської громад. Люди просять змінити перспективний план формування територій громад області.

Нагадаємо, 13 травня Уряд затвердив перспективний план формування територій громад Волинської області. Через документ вперше громади зібралися на мітинг 22 травня. За тиждень по тому у селі Забороль люди перекривали міжнародну дорогу Устилуг-Луцьк-Рівне. 2 червня протестувала проти об’єднання з Луцьком Княгининівська громада. 

Сьогодні до обласних урядників приїхали селяни з 4 ОТГ області. У акції взяло участь майже двісті людей, - розповів співорганізатор Юрій Хомич. Поліція нарахувала близько сотні мітингувальників, - сказав представник поліції діалогу Василь Климюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Погуляйка попередили: незгодні ОТГ будуть перекривати доїзд до сміттєзвалища в Брище

Студентка Дарина Шнайдер із села Забороль розповіла, що вдруге долучилася до протестів, бо проти об’єднання своєї ОТГ із обласним центром.

"Луцьку вигідна наша територія і вони цього не приховують: якщо буде маленьким, то, можливо, буде об'єднання з Рівненською областю і Рівне буде визнано обласним центром. А наша громада цікавить лише, як територія", - каже учасниця акції Дарина Шнайдер.

Співорганізатор акції Юрій Хомич каже, що злиття громад люди не хочуть, тому підготували лист до влади, у якому просять переглянути перспективний план області.

"Напевне ми будемо подавати в суд і далі будемо відстоювати свої права усіма законними методами", - додає Юрій Хомич.

Мирне зібрання тривало впродовж години. До мітингувальників вийшли представники облдержадміністрації. Листа у представників ОТГ взяв заступник голови облдержадміністрації Анатолій Костик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині суд поновив на посаді сільського голову, який не дав депутатам прихопити собі землі

Процедуру зміни перспективного плану запускати в Кабміні найімовірніше не будуть, - говорить консультант з юридичних питань Асоціації міст України. До оголошення виборів лишилося менше 2 місяців, бо до 25 липня ЦВК має оголосити вибори, якщо почати цей процес, то Кабмін не встигне затвердити перспективні плани. Я думаю на це не підуть, - сказав Валентин Малиновський.

З приводу об'єднання громад з обласним центром в Луцьку ОТГ, раніше виконувач повноваження міського голови Григорій Пустовіт Суспільному казав, що злиття логічне, бо мешканці прилеглих до обласного центру сіл користуються інфраструктурою міста і стали його частиною.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити