image
 |  5 12 Жовтня 2019 | 12:45

Волиняни вклонитися могилі сотника УПА Олексія Шума («Вовчака»)

Керівництво Затурцівського меморіального музею імені В’ячеслава Липинського спільно з ветеранами Спілки політв'язнів та репресованих із Луцька вклонитися могилі шефа військового штабу групи «Турів» формації «УПА-Північ», сотника УПА (від 3.04.1944 року) Олексія Шума на псевдо «Вовчак».

Про це написав на сторінці музею в мережі Фейсбук директор Затурцівського музею Віталій Кушнір.

Зі слів Віталія Кушніра, загинув славний командир, як подає Літопис УПА, «у сутичці з німецькою частиною» навесні 1944 року. 

Наказом №4 від 8.11.1944 року за підписами начальника штабу "Леоніда Яворенка" (Миколи Павловича) та командира загону "Остріжського" доводилося командирам формацій:

"В відділах мусить панувати пошана полеглих командирів і стрільців. Полеглих командирів і стрільців ("Вовчак", "Назар", "Мазепа") вшанувати сипанням могил. Кожен стрілець мусить знати життєпис командира імені якого є бригада".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Іваничівщині вшанували 75-ту річницю смерті сотника УПА Олекси Шума

"В Жашковичах пам'ятали про цю могилу, на якій був звичайний деоев'яний хрест. У 2007-у році тут встановлено пам'ятник. Глибоке дослідження біографії Олексія Шума здійснила вчитель історії місцевої школи Марія Володимирівна (Матушевська - ред). Вона ж докладає великих зусиль для збереження пам'яті про учасників національно-визвольних змагань і патріотичного виховання шкільної молоді. Цей приклад педагога-громадянина гідний пошанування і поширення. Особливо це актульно в теперішній час, коли існує неприхована загроза незалежності України з боку Росії", - йдеться в дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинські політв’язні і репресовані на урочисту академію запросили студентів (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити