image
 |  9 17 Січня 2019 | 10:56

Волиняни зникають безвісти по дорозі від дівчини, сівши в автомобіль та йдучи на дискотеку

Ледь не щотижня на Волині оголошують у розшук людину, яка з тих чи інших причин зникла у невідомому напрямку. Суха статистика каже, що за роки незалежності України із загального числа зниклих не вдалося розшукати близько п’яти тисяч людей. Але їхні дані залишаються в базі. Їх шукають навіть у тих випадках, якщо судом родичі домоглися визнання зниклого загиблим або безвісти відсутнім. 

Про те чому зникають люди, як їх розшукують розмовляємо зі старшим оперуповноваженим сектору кримінальної поліції Володимир-Волинського ВП, майором поліції Олександром Ольховським.

Володимир-Волинська поліція розшукує 8 осіб як безвісти зниклих. Чотирьох розшукують дуже довго – більше 15 років. Одного з 2017 року, два з 2016 та одного з грудня 2018 року.

Хлопця, що пішов на дискотеку у сусіднє село шукають і по нині

- Жителя села Житані, котрий пішов на дискотеку в село Селець ми ще й досі не знайшли. Встановили, що в компанії вживали спиртні напої, ніби до закінчення дискотеки все було нормально, ніяких конфліктів ні з ким не виникало. Вийшов на вулицю в туалет, за кілька хвилин компанія з якою він прийшов, і в якій був його рідний брат, почала його шукати. Його не знайшли, телефон не відповідав, тому вирішили, що він пішов додому. Вдома його не виявили та повідомили про зникнення поліцію. Для пошуку ми залучали військових, місцевих жителів та мисливців. Обійшли значну територію, обстежили також берег річки Луга. Там великі заплави з очеретом. Застосували малий літальний апарат. Знімали прилеглу територію, очерет та саме русло річки аж до Навратина. Заглянули в закинуті колодязі та льохи. На жаль, виявити хлопця чи в найгіршому випадку його тіло чи навіть одяг не змогли. Пошуки продовжують. Важко застосувати якісь інші засоби пошуку, бо ми навіть не знаємо в яку сторону він пішов. Ми обстежили багато напрямків - райони сіл Чесний Хрест, Мар’я Воля, Бубнів, Маркостав, різні можливі шляхи додому.

Майор поліції пригадує, що в районі Сельця не один раз виявляли безвісти зниклих. Кілька років тому знайшли труп мешканця села Вощатин та труп мешканця Іваничівського району.

Найдовше у розшуку як безвісти зниклий перебуває Сергій Максимович – прапорщик колишньої 51-ої бригади. Його зникнення є досить загадковим. Чоловік 23 серпня 1999 року вийшов від своєї дівчини, яка мешкала по вулиці Незалежності у Володимирі-Волинському, та пішов додому. З того часу його ніхто не бачив.

- 20 років розшукуються і хлопці, які зникли в липні 1999 року в районі озера Лісного. Один зник 27 липня, а через три дні інший. Обидвом хлопцям було по 12 років, між собою вони зналися, тільки один навчався в першій школі, а інший в другій. Однак, чи пов’язані ці зникнення між собою – не можемо встановити. Ні тіл, ні решток одягу виявлено не було. Тоді на їхні пошуки були кинуті значні поліційні сили. Водолази обстежили озеро Лісне та військові водойми. Підозрювалася одна особа. На виїзді з міста в напрямку Устилуга колись стояла автозаправка і заправник бачив, як з лісової дороги вийшов молодий чоловік віком до 30 років, обличчя мав у щетині, а з ним ішов хлопчина за описом дуже схожий на нашого розшукуваного. В руках хлопець ніс ліщинову вудочку та маленьке пластмасове відерце. Йшли вони у напрямку лісу.

Щодо другого хлопця, то тут взагалі ніхто нічого не бачив.

Сів в автомобіль і зник на 17 років

17 років у розшуку перебуває і Віктор Селещук, який займався незаконною торгівлею валют у Володимирі-Волинському. В кінці червня 2001 року біля місця, де стоять валютчики, а це центр міста, зупинився невідомий автомобіль. З нього вийшло двоє чи троє чоловік привіталися з Віктором за руку, видалися його знайомими. Він сів до них в автомобіль і при цьому залишив продавчині в сусідньому кіоску свої речі.

- Тобто, мав повернутися, але до сьогодні немає. Немає відомостей ні про автомобіль, ні про його пасажирів.

На даний час немає у розшуку як безвісти зниклих жінок. Хоча у цьому році більше 10 днів розшукували Антоніну Демосюк. Її тіло без ознак насильницької смерті знайшли біля села Селець.

- Тракторист з місцевого фермерського господарства сіяв овес, захотів до туалету та виявив тіло. Злякався. Зателефонував нам. Ми приїхали з експертом – ніяких тілесних ушкоджень не було. Зафіксували природну смерть.

Старшим людям радять носити при собі посвідчення особи

Майор поліції звертається з проханням до дітей слідкувати за своїми батьками. Найперше аби у них завжди були заряджені телефони, а на швидкому наборі перебували номери найрідніших.

- Навіть якщо особа не відповідає, а телефон ще працює ми можемо до пошуку залучити технічні засоби. Старшим людям варто носити при собі будь-яке посвідчення особи. Кілька тижнів тому на вулиці Луцькій автомобіль збив бабусю – хто вона ми змогли встановити лише через три години.

Є ще така категорія людей, які в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння зникають з поля зору рідних.

- Ця категорія приносить найбільше проблем. Весь день гуляв-пив, ввечері не прийшов додому, а зранку вже піднято 102 і людина в розшуку як безвісти зникла. Для нас розшук людей – це пріоритет, на це кидаються усі поліційні сили. Часто буває, що згодом такий зниклий знаходиться у знайомих чи родичів, де проводив час за споживанням спиртних.

Емоційними нині є діти, які через сварку, проблеми в начальному закладі чи кохання йдуть з дому.

- Нещодавно ми привезли такого зниклого аж з Шепетівки. Пішов зранку в училище, ввечері і наступного дня додому не прийшов. Дідусь, який є опікуном, пішов в училище і там його не виявив. З’ясувалося, що хлопець познайомився з працівником зооцирку, який перебував у Володимирі. Подзвонив до цього працівника, той сказав, що звіринець зараз у Шепетівці і хлопець гайнув до нього. Добре, що знайшовся живий та здоровий, не став жертвою злочину. Ми його знайшли та привезли додому і передали діду. Згодом вирішили відправити хлопця у дитячий притулок в Рожище, де він буде ізольований, але буде продовжувати навчання.

Ярослава Вознюк

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити