image
 |  4 2 Серпня 2023 | 22:31

Волинянин, який втратив ноги на війні, зробив перші кроки на протезах (ФОТО, ВІДЕО)

Військовослужбовець Сергій Копищик, який торік в липні втратив на війні обидві ноги, повернувся з реабілітації, яку майже пів року проходив на Львівщині. Після лікування приїхав не на інвалідному візку, а прийшов на протезах.

Суспільному чоловік розповів: поспішав, щоб стати на ноги до народження сина. Дружина Світлана – на дев'ятому місяці вагітності.

Далі розповідаємо історію Сергія, знайомство з коханою і весілля на візку.

Війна, поранення і кохана поруч

Сергія Копищика мобілізували до війська у перший день повномасштабної війни. На передовій боєць провів декілька місяців. Служив гранатометником.

В липні 2022-го в одному з боїв на Миколаївщині Сергій Копищик отримав важке поранення легень, ока та кишківника. "Нас було троє. Я і два моїх товариші. Один загинув на місці, другий – в лікарні. А мені пощастило трошки більше... Мені одразу відірвало ліву ногу", – каже військовий. Вже у медзакладі йому ампутували і другу ногу.

У лікарні поруч із Сергієм завжди була Світлана. Води познайомилися під час святкування Нового 2022-го року. Поки Сергій був на війні – постійно зідзвонювалися.

"Я заходила до нього в палату і бачила, що він дуже мою реакцію хотів побачити, він боявся, щоб не розвернулася і не пішла. Я не пішла, не могла інакше. Справжнє кохання, напевно. Не напевно, а так воно і є", – пригадує Світлана.

Після виписки з лікарні Сергій одразу зробив пропозицію Світлані. В січні 2023-го Копищики одружилися.

Життя на візку і вагітність дружини

За дев'ять місяців на візку, – каже Сергій, – найбільше його вразило те, наскільки не адаптовані українські міста для людей з інвалідністю.

"Відсотків 20, напевно в Луцьку і у Львові доступність. Якщо є пандус, він непридатний, сам я на нього не виїду. Таке відчуття, що людям, які на візках – не одружуватися, не харчуватися, не розважатися, абсолютно нічого не треба робити. Просто сиди вдома", – каже Сергій.

Сидіти вдома військовий відмовився. Щойно дізнався про вагітність дружини вирішив – мусить якнайшвидше стати на ноги і отримати протези.

Реабілітація і нові "ноги"

Військовослужбовець каже: його реабілітацію повністю оплатила держава, протези виготовив один із медцентрів, який фінансується благодійниками. Надалі планує стати в чергу на державне, пожиттєве протезування.

"Є надія на те, що вони мені поставлять електронне коліно і мені буде набагато легше на ньому ходити і я зможу в перспективі перейти на ціпок, а потім взагалі без нього", – говорить волинянин.

Зараз Сергій вчиться заново ходити. "Перший раз за дев'ять місяців я вийшов на вулицю, не виїхав, а вийшов! Круто", – каже він.

Після виготовлення протезів, – пригадує Сергій, – у центрі реабілітації всіх здивувало, наскільки швидко він пішов: "Я з парними ампутаціями найшвидше виписався звідти, що дійсно почав ходити. В мене дружина вагітна і з кожним днем все ближче і ближче до того, що вона буде народжувати. Треба мені ще навчитися рівні відстані ногами робити".

Нині родина "сидить на валізах" і готові будь-якої миті мчати у пологовий. "В нас якось Марко був із самого почату, як зупинилися. Так і чекаємо на того Маркушика.", – каже Світлана.

Після пологів Сергій планує пройти військово-лікарську комісію, звільнитися зі служби та повернутися на завод, де працював до повномасштабної війни.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити