image
 |  2 1 Березня 2021 | 08:32

Впеpше в Україні робот-хірург Da Vinci прооперував дитину (ВІДЕО)

У Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова вперше в Україні провели унікальну операцію – дитину прооперував робот Da Vinci.

Про це на своїй сторінці у Facebook  повідомив гендиректор Львівської клінічної лікарні швидкої меддопомоги Олег Самчук.

За його словами, сучасна медицина «відтепер доступна і маленьким українцям».

Медик розповів, що за допомогою робота-хірурга було проведено операцію 13-річній пацієнтці із патологією кишківника.

«Ваду тричі намагалися усунути під час операцій, але складні хірургічні втручання тільки погіршили стан. У дитини розвинулася рецидивуюча кишкова спайкова непрохідність. Вона страждала від болей, що супроводжувалися блювотою», – зазначив Самчук.

Оскільки у розвинутих країнах, де медицина є пріоритетом, такі патології усуваються за допомогою роботичних систем Da Vinci, батьки дівчинки, дізнавшись про наявність у медзакладі такого апарата, звернулися по допомогу.

«З допомогою Da Vinci наші спеціалісти зробили три проколи розміром по вісім міліметрів кожен. У черевну порожнину дитини розмістили камеру, яка транслювала на монітор зображення у тривимірній проекції із 20-кратним збільшенням. Це всеодно, що зазирнути всередину пацієнта, не розрізаючи його», – розповів лікар деталі операції.
«Хірург, який сидів за пультом, поклавши руки на надчутливі сенсори, мав додатково ще дві «руки» і ліквідовував множинні спайки із мінімальною травматизацією здорових тканин. На адгезіолізис, тобто, ліквідацію спайок, пішло майже три години», – додав Самчук.

За його словами, уже зараз можна стверджувати, що операція пройшла успішно – ранній післяопераційний період задовільний, дівчинку більше не турбують болі в животі, вона встає з ліжка і уже навіть ходить коридором. Пацієнтку чекає тривала реабілітація, однак вона має хорошу перспективу назавжди забути про свою проблему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині люди масово відмовляються від вакцини AstraZeneca

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити