image
 |  4 24 Серпня 2019 | 00:01

Вперше в Софії Київській не буде святкової молитви за Україну

24 серпня 2019 р. з нагоди 28-ї річниці незалежності України в українських конфесіях відбудуться урочисті заходи. Вперше за багато років незалежності України в Софії Київській не передбачена урочиста молитва за участю очільників держави і релігійних організацій, повідомляє livejournal.

14 серпня на засіданні уряду України затверджено план заходів із підготовки та відзначення 28-ї річниці незалежності України. Відповідний проект розпорядження Кабінету міністрів розроблено Міністерством культури на виконання указу президента України. Хоча урядом передбачено проведення 24 серпня 2019 р. урочистостей "за участю представників центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, народних депутатів України, представників іноземних держав, міжнародних організацій, духовенства, громадськості", в самому плані заходів відсутній святковий молебень, який щорічно з 1990-х років проводиться у Софії Київській за участю президента, голови уряду, спікеру парламенту, релігійних лідерів та інших поважних представників.

Відповідно, у Києві було затверджено програму заходів, присвячених дню державного прапора України та 28-й річниці незалежності України (підписано розпорядження КМДА № 1467) без урочистої молитви за участю представників влади і церков у Софії Київській.

Новообраний президент Володимир Зеленський скасував також військовий парад у День Незалежності. В офісі президента розповіли про новий формат святкування: на ранок 24 серпня заплановано вшанування пам'яті героїв, загиблих за свободу та незалежність. Церемонія відбудеться біля пам’ятного хреста на місці загибелі героїв Небесної сотні , де буде проголошено загальнонаціональну хвилину мовчання.

Релігійні організації України окремо і самостійно відзначать День Незалежності. Зокрема, у Михайлівському Золотоверхому монастирі м. Києва за участі предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, відбудеться низка заходів. Урочистості розпочнуться о 12 годині дня відкриттям на території монастиря відреставрованої скульптури «Жертвам за віру». Після цього у Михайлівському соборі глава ПЦУ очолить молебень за Україну. Завершаться заходи заупокійною літією за душами загиблих за незалежність України, яку буде звершено біля Стіни пам‘яті перед монастирем.

Традиційно у цей святковий день молебні за Україну також будуть звершені в інших парафіях і монастирях ПЦУ.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити