image
 |  2 19 Серпня 2019 | 09:01

Яблучний Спас 2019: що святять, історія та традиції

19 серпня українці святкуватимуть Преображення Господнє або Яблучний Спас – другий у черзі трьох спасів.

У цей день, за біблійними переказами, Ісус явив апостолам свою божественну силу. Він повів їх на гору Фавор і там преобразився: його обличчя засяяло, а одяг став білим, як світло.

За традицією у цей день , йдуть у церкву й освячують яблука та інші фрукти нового врожаю. Цими плодами заведено пригощати жебраків, рідних і близьких людей. При цьому нарвати плоди, які потім освятять у церкві, зазвичай просили дітей: "Дитяча рука ще не согрішила, тому Ісусикові вона мила".

Вважається, що в день Другого Спаса потрібно з'їсти освячене яблуко: відкушуючи перший шматочок, загадайте бажання, яке, згідно з повір'ям, обов'язково здійсниться.

Крім того, вважається гріхом забути в цей день про душі покійних: після церкви потрібно сходити на цвинтар і пом'янути покійних.

Що святять у церкві на Яблучний Спас: яблука та інші фрукти — символ урожаю, а також випічку з фруктами, хліб — символ сім'ї, сіль, хрін, мед, квіти, колосся пшениці. При цьому в жодному разі не можна класти у кошик для освячення в церкві алкоголь і м'ясні продукти.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити