image
 |  0 2 Квітня 2019 | 09:58

Як боротися з весняним авітамінозом

Навесні багато людей відчувають втрату енергії, легку втомлюваність, іноді апатію. Часто це пояснюється станом гіповітамінозу – коли в організмі та раціоні людини не вистачає деяких вітамінів.

Як отримувати достатню кількість вітамінів та підтримувати їх вміст в організмі розповіла у коментарі УНН лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

"Коли говорять про гіповітаміноз, мова йде, в основному, про два вітаміни. Першим є вітамін С, який зустрічається у фруктах, ягодах, зелені, і який має надходити в наш організм щодня, оскільки є водорозчинним і не накопичується в організмі", - зазначила дієтолог.

Якщо люди споживають менше свіжих овочів, зокрема, зелені, ягід, рідко споживають фрукти, то не отримують достатню кількість цього вітаміну. Тому багато людей взимку та навесні вживають аптечний вітамін С, сподіваючись, що він допоможе уникнути гіповітамінозу.

Однак, за словами дієтолога, вітамін С засвоюється лише в присутності кольорових пігментів, які називаються біофлавоноїдами, вони є у фруктах та ягодах, наприклад, в шипшині – саме вони надають їй такого червонуватого відтінку.

За її словами, саме шипшина є рекордсменом по вмісту вітаміну С. Якщо споживати щодня одну склянку настою шипшини (одна столова ложка потолоченої шипшини, залита окропом і настояна), то можна отримати щоденну норму вітаміну С (приблизно 60-100 мг). Крім того, джерелом вітаміну С можуть стати апельсини, звичайна білокачанна або квашена капуста, овочі, морожені ягоди без цукру.

Другим вітаміном, відсутність якого спричиняє гіповітаміноз, є вітамін D – він жиророзчинний і, на відміну від вітаміну С, може накопичуватися в організмі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, чи дійсно шкідливо їсти на ніч

"Людина отримує вітамін D, коли він синтезується в нашій шкірі під впливом сонячного проміння певної довжини – це основний шлях. Проте взимку і на початку весни треба звертати увагу на продукти, які містять вітамін D, оскільки в цей період сонце, навіть якщо і світить, то довжина його проміння не дає змоги синтезуватися цьому вітаміну в шкірі", - розповіла Скиталінська.

Найкориснішими продуктами з вмістом вітаміну D є морська жирна риба, печінка тріски, яйця (дієтолог радить варити яйця нам’яко). Крім того, можна додатково приймати вітамін D – в таблетках чи в масляних розчинах.

"Базова профілактична доза – це 800 МО, її приймають з жовтня по кінець квітня. А потім – сонячне проміння", - зазначила дієтолог.

Загалом, для того, щоб не було дефіциту вітамінів, лікар-дієтолог Оксана Скиталінська порадила:

1. Перейти на їжу, яка має природне походження.

2. Звести до мінімуму або взагалі не вживати продукти, які пройшли глибоку переробку, наприклад, солодощі, вафлі, печиво, солодкі води, ковбасні вироби, паштети.

3. Правильно термічно оброблювати їжу – не смажити, а варити та готувати на пару. Така їжа набагато легше засвоюється, відповідно з нею легше засвоюються і вітаміни.

4. Включити в раціон продукти, які багаті не лише на різні вітаміни, але й на біологічно активні речовини. Наприклад, раз в день випивати чашку зеленого чаю, склянку настою шипшин; їсти морську капусту двічі в тиждень, якомога частіше вживати буряк, моркву, капусту, цибулю, часник; вживати щодня сирі горіхи (від 10 до 40 гр.), насіння льону.

5. Відмовитися від куріння. Навіть одна викурена сигарета руйнує 60 мг вітаміну С, що, якраз і становить денну норму.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити