image
 |  0 19 Жовтня 2019 | 13:56

Як харчуватися восени, щоб залишатися здоровим?

Медики дали п’ять порад, які допоможуть залишатися здоровим та урізноманітнити осіннє харчування.

Про це повідомили у Центрі громадського здоров’я, передає УНН.

“Корисне сезонне харчування — це одна з важливих складових міцного імунітету та гарного настрою в осінній період. Пам’ятайте, для того щоб без стресу підлаштуватися і адаптувати свій організм до нових погодних умов недостатньо просто утеплитися та змінити гардероб, важливо також переглянути свій щоденний раціон”, — йдеться у повідомленні.

Щоб залишатися здоровим та урізноманітнити осіннє харчування, у центрі рекомендували:

— Не забувати підтримувати питний режим. Адже здається, що восени не так хочеться пити, як влітку. Але, навіть якщо не відчуваєте спраги, питного режиму необхідно дотримуватися, виходячи з норми 30 мл рідини на кілограм ваги. Достатнє вживання води щодня допомагає подолати хронічну втому, стрес, поліпшує роботу мозку і всього організму.

— Надавати перевагу сезонним овочам та фруктам. Саме в них зберігається найбільша концентрація поживних речовин, яка необхідна. Гарбуз, яблука, груші, виноград, баклажани, солодкий перець, різні види капусти, корінь петрушки, селери, морква — джерела вітамінів та мікроелементів, які підготують організм до сезонних змін.

— Контролювати та обмежити вживання солодкого (цукру). Навіть якщо ви не ставите перед собою мету скинути кілька зайвих кілограмів, пам’ятайте, що простий цукор може стати причиною різних захворювань (серцево-судинні захворювання, ожиріння, карієс, хвороби печінки та деяких видів раку). ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій. Скільки це? Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) — до 50 г на добу (10 чайних ложок). Водночас, разом з експертами ВООЗ рекомендують зменшити споживання цукру ще вдвічі — до 25 г (така кількість вільного цукру знаходиться у склянці фруктового соку) або до п’яти чайних ложок на день. Мінімізувати споживання солодощів на користь здорових альтернатив. Їсти мед, фрукти і сухофрукти, робіть смузі на основі банану, запікайте яблука з домашнім сиром і гарбуз з корицею та горіхами.

— Обмежити вживання жирної та важкої їжі, віддаючи перевагу продуктам, де більше корисних жирів: авокадо, оливкова олія, горіхи та червона риба. Повноцінне харчування допоможе залишатися ситим протягом довгого часу та зберігати хорошу фізичну форму.

— Додавати спеції та прянощі в гарячі напої. До зігріваючих відносять імбир, кардамон, мускатний горіх, корицю, лавровий лист, гвоздику, перець червоний і чорний, шафран, куркуму, кмин. Для приємного аромату додавати часточки фруктів, а підсолодити напій можна солодкою настоянкою шипшини або медом.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити