image
 |  0 19 Лютого 2019 | 14:56

Як куріння може вплинути на зір людини?

Американські дослідники з Ратґерського університету виявили, що люди, які викурюють більше ніж 20 сигарет щодня, втрачають здатність розрізняти кольори і частіше залишаються без зору в похилому віці.

В експерименті взяли участь 70 курців, а також 70 людей, які не мали справу з тютюном. За ними спостерігали протягом 5 років, - пише журнал Psychiatry Research.

Для перевірки гостроти зору використали спеціальну програму. У ній на екрані з'являлися прямокутники, покриті смужками або зафарбовані суцільним кольором, а також набори геометричних фігур, складені з безлічі різнокольорових кіл. Кожну з фігур показують лише на кілька секунд. Це заважало добровольцям детально вивчити їх і змушувало покладатися лише на реакцію і інтуїцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блискуче та шовковисте: 5 способів оживити волосся взимку

Результати вимірів для курців і здорових людей опинилися дуже наочними. Некурці приблизно у 2-3 рази краще розпізнавали геометричні фігури.

Дослідники вважають, що такі відмінності пов'язані з тим, що нікотин і продукти горіння тютюну впливають на очі безпосередньо, а не просто погіршують роботу зорових центрів в мозку курця. Також контрастність зору погіршилася через звуження судин в сітківці і підвищеній концентрації оксидантів у її клітинах.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити