image
 |  2 31 Грудня 2021 | 15:37

Як не турецькі, то російські: чому в Україні рекордно подорожчали огірки?

Перебої з постачанням турецького огірка цього тижня призвели до помітного скорочення обсягів цієї продукції на українському ринку.

Про це повідомляє east-fruit.com, - пишуть Агроновини.

Також свою роль у стрімкому зростанні цін як на місцевий, так і на імпортний огірок зіграло наближення новорічних свят. За словами ключових гравців ринку, з початку тижня попит у даному сегменті є просто ажіотажним.

Ціна на місцевий тепличний огірок на даний момент становить 60-70 грн/кг ($2,21-2,57/кг), що в середньому на 22% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. При цьому реалізацію цієї продукції на сьогоднішній день ведуть лише поодинокі українські комбінати, і практично весь обсяг місцевого огірка відвантажується в роздрібні мережі.

Експерти зазначають, що зростання цін на цю продукцію продиктоване як передноворічним ажіотажем, так і обмеженою пропозицією огірка. Більшість українських комбінатів вже завершили сезон продажу, а постачання із зовнішнього ринку, зокрема з Туреччини, є досить нестабільним. Так, сьогодні ціна на імпортний огірок стартує від 50 грн/кг ($1,84/кг), що в середньому на 33% дорожче, ніж тижнем раніше.

Зазначимо, що сьогодні ціна на тепличний огірок в Україні вже фактично відповідає ціновому рівню минулого року. При цьому трейдери не виключають, що підвищувальна цінова тенденція в даному сегменті збережеться протягом усіх свят, оскільки постачання тепличного огірка з Туреччини не повною мірою покриває сьогоднішній попит у даному сегменті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У сусідній із Волинню області викрили наймасштабніший підпільний цех із виготовлення цигарок (ФОТО, ВІДЕО)

На цьому фоні основним постачальником парникових огірків в Україну виявилась Російська Федерація. Така ситуація склалася через те, що часто-густо українські фермери стикаються з проблемами вирощування та реалізації своєї продукції. Про це повідомляє Обозреватель.

Зокрема, одна з причин – великі витрати на енергоресурси. Таку заяву зробив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“У нас на сьогоднішній момент основним постачальником парникових огірків є Російська Федерація. Чому? Для того, щоб виростити в українських умовах огірок в теплиці, необхідно опалювати електричною енергією, треба освітлювати тощо”, – зауважив він.

В цьому контексті Пендзин додав, що “на російському ринку сьогодні енергоресурси дешевші, ніж на українському”.

Він також пояснив, чому українські торговельні мережі закуповують російський продукт замість українського. На думку експерта, вони керуються виключно власною вигодою.

“Торговельна мережа працює з максимально дешевим продуктом. Вона не буде укладати угоду на один огірок вітчизняного виробника. Їх цікавлять певні обсяги, умови поставки, які виконуються секунда в секунду. Їх цікавить гарантія постачання тієї чи іншої продукції на полиці супермаркета. Окрім цього, вихід продукту на полицю супермаркету коштує гроші. І не завжди український фермер згоден це оплачувати”, – наголосив Пендзин.

Економіст також навів приклад підтримки фермерства в країнах Євросоюзу:

“В доході європейського фермера 65% – це дотації держави”.

Водночас в ЄС захищаються власні ринки від імпорту.

“В Угоді про вільну торгівлю з Європейським Союзом ми з величезним здивуванням побачимо квоти на поставку української аграрної продукції на європейський ринок на рівні 3-5% від загального обсягу виробництва цієї продукції в Україні”, – зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто хоче сосну? «Мастурбант» Кива знову відзначився, розмістивши рекламу з підтекстом

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити