image
 |  171 25 Жовтня 2024 | 23:32

Як покарали посадовця Держгеокадастру з Волині, якого затримали на хабарі

Головний спеціаліст сектору державного контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Волинській області Володимир Стрижевський, якого затримали у Ковелі на хабарі, покараний штрафом.

Про це пише Ковель media з посиланням на вирок Ковельського міськрайонного суду від 21 жовтня.

Нагадаємо, Служба безпеки України викрила Володимира Стрижевського на вимаганні та отриманні хабарів. Кримінальне провадження стосовно нього за №12021030000000228 було відкрите ще 21 липня 2021 року.

Як інформувало СБУ, правоохоронці встановили, що посадовець налагодив протиправний механізм вимагання неправомірної вигоди від власників земельних ділянок. Він обіцяв не вживати заходів правового реагування на виявлені порушення по нецільовому використанню земельних ділянок. Свої «послуги» посадовець оцінював у 1 тис. доларів США.

У листопаді 2021 року співробітники СБУ затримали його у Ковелі на вулиці Грушевського під час отримання другої частини хабаря – 500 доларів.

Постановою слідчого ГУНП у Волинській області від 24 листопада 2021 року дії посадовця було перекваліфіковано на ч. 1 ст. 368 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), що карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або пробаційним наглядом на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Обвинувальний акт відносно хабарника надійшов до Ковельського міськрайонного суду 24 січня 2022 року. Справу спочатку розглядала суддя Юлія Шергіна, а потім – В’ячеслав Лесик.

У вироку зазначається, що Володимир Стрижевський надав голові ради садівничого масиву «Білий налив» витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, в яких містились відомості щодо земельних ділянок з кадастровими номерами 0722183600:04:004:0591 та 0722183600:04:004:0592, і повідомив про необхідність проведення перевірки за фактом можливого їх нецільового використання.

Надалі голова масиву «Білий налив» Володимир Черняк організував зустріч Стрижевського з чоловіком, який представляв в органах державної влади (на підставі довіреності від 16 липня 2021 року) інтереси жінки, яка є власницею земельної ділянки №0722183600:04:004:0591. Під час розмови посадовець прохав надати йому хабар за видачу акта перевірки без порушень. Представник інтересів землевласниці й звернувся із заявою до СБУ.

У судовому засіданні обвинувачений частково визнав себе винуватим, не заперечив факт отримання 500 доларів, однак вважає, що такі дії ним було вчинено внаслідок провокації. Він сказав, що до нього зверталась працівниця Ковельської міської ради та просила провести обстеження земельних ділянок, які надавалися для садівництва, при цьому передала їх кадастрові номери. Тоді ж він звернувся до керівника садівничого масиву, щоб віднайти ділянки для подальшої перевірки на предмет цільового використання. А через деякий час до нього зателефонував голова масиву з пропозицією про зустріч, на яку й приїхав незнайомий йому чоловік, якого він вважає провокатором.

Стрижевський підтвердив, що отримав 500 доларів від цього чоловіка в автомобілі. Визнав свою помилку, але, на його переконання, це було зроблено навмисно з метою притягнення його до кримінальної відповідальності.

Володимиру Стрижевському вироком суду призначено покарання за ч. 1 ст. 368 КК України у виді штрафу в розмірі 1100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 18 700 гривень, з позбавленням права на 2 роки обіймати посади, пов’язані зі здійсненням державного контролю за використанням та охороною земель.

Вирок може бути оскаржений до Волинського апеляційного суду.

Читайте також: Київський слідчий, який міг привласнити 70 тисяч доларів, переховувався на Волині

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити