image
 |  65 26 Жовтня 2024 | 14:05

Як правильно вмикати пральну машину

Розбираємося, як вмикати пральну машинку в мережу правильно, і про що застерігають електрики.

Про це пише УНІАН, інформує ВолиньUA.

Немає нічого складного в тому, щоб увімкнути пралку. Але на практиці виявляється, що практично кожен другий припускається помилки, яка загрожує небезпечними наслідками. Ми вирішили розібратися, як вмикати пральну машинку не слід і як правильно це робити.

Як вмикати пралку правильно

Є таке правило: пральну машинку слід вмикати безпосередньо в розетку. Але оскільки часто пралка стоїть там, де шнур не дістає до розетки, то машинку підключають до мережі через подовжувач. Чи можна використовувати подовжувач із пральною машиною? Виробники побутової техніки, так само, як і електрики, виступають категорично проти того, щоб підключати прилад у такий спосіб. На їхню думку, підключення через подовжувач позначається на роботі техніки, може стати причиною поломки і займання проводки.

Чому не можна підключати пральну машину через подовжувач:

  • він може перегрітися і може статися загоряння;
  • вода, яка може випадково потрапити на подовжувач, стане причиною замикання;
  • у разі, якщо шнур пошкодиться, зростає ризик удару струмом.

Також, якщо через подовжувач до мережі під'єднані і працюють інші електроприлади, то це вважається ще більш небезпечним.

Але що робити, якщо підключити пралку до мережі без подовжувача неможливо? Така ситуація трапляється часто, оскільки виробники не роблять бажану для нас довжину дроту. У цьому випадку подовжувач можна використовувати, але його важливо правильно вибрати.

Подовжувач для пральної машини має відповідати певним вимогам, оскільки робота техніки пов'язана з водою:

довжина - від 3 м до 7 м, заздалегідь виміряйте її, щоб дріт не висів у повітрі і не лежав посеред приміщення;

виробник - краще купувати продукцію у надійних виробників;

товщина кабелю - її можна вирахувати самому, якщо, приміром, потужність пральної машини - 2,5 кВт (напруга в мережі 220 В) і в 1 кВт - 4,54 А (ампера), то в 2,5 кВт (4,4 х 2,5) буде 11,35 А, тобто, вам потрібен подовжувач із дротом, що може витримати 16А;

перетин кабелю - має бути 1,5 кв.мм;

вимикач у вигляді кнопки на подовжувачі;

провід заземлення - він жовто-зеленого кольору;

сумісність розетки подовжувача з євро-вилкою:

захист від замикання.

Також на упаковці можуть бути такі позначення:

IP 20 - це захист від вологості та пилу;

IP 44 - ступінь захисту від бризок.

Ідеальним вважається подовжувач, який має запобіжник, хоча такий і коштує набагато дорожче. Але він влаштований так, що раптом у мережі станеться стрибок напруги, то в цей момент пристрій відключиться і тим самим збереже техніку.

Електрики настійно не рекомендують використовувати подовжувач із кількома розетками - так у вас не буде спокуси під'єднати до нього щось іще, що може спровокувати перевантаження в електромережі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П’ять продуктів, які провокують неконтрольований набір ваги

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити