image
 |  0 20 Січня 2021 | 19:39

Як шахраї змушують людей надавати персональні дані, — пояснення експерта

Щоб отримати персональні дані людини, шахраї найчастіше надсилають повідомлення зі шкідливим програмним забезпеченням або пропонують користувачам призи.

Як це працює та яку інформацію збирають зловмисники, – в ефірі Українського радіо розповів експерт із кібербезпеки Артем Кобець.

"Найпоширеніший спосіб – так званий "фішинг": ви отримуєте якесь повідомлення за допомогою будь-якого мессенджеру (електронна пошта, мережеві повідомлення з соціальних мереж, смс-повідомлення). За допомогою цього повідомлення зловмисники намагаються примусити Вас відкрити якесь вкладення, яке містить шкідливе програмне забезпечення, або перейти за посиланням, яке приведе Вас на підроблений сайт. Для цього використовуються різні методи – залякування, вхід у довіру та інше. Переходячи на ці сайти та починаючи використовувати шкідливе програмне забезпечення, ви надаєте можливість контролювати пристрій зловмиснику", – розповів експерт.

За його словами, подібні сайти також використовуються для несанкціонованого збору персональних даних користувачів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Районні ради існуватимуть тимчасово, — політолог

"У багатьох випадках, вони копіюють дизайн популярних сервісів. Уважний користувач їх зможе відрізнити, але особливість у тому, що коли ми отримуємо такі повідомлення, то більшість не знає як такі "підробки" відрізнити. Мало-хто звертає увагу, що адреса цього сервісу різниться якоюсь літерою від оригіналу, тобто фактично ми переходимо на інший сервіс, який контролюється зловмисником. Непідготовленій людині це зробити досить важко. Але, маючи хоч найменші знання кібербезпеки, ми маємо розуміти від кого ми отримуємо електронні листи, на які сайти ми переходимо", – пояснив Кобець.

Експерт відзначив, що найчастіше, щоб приспати увагу користувачів, зловмисники пропонують якісь бонуси або призи. 

Окрім того, на сьогодні бази даних імен, телефонних номерів з прив’язкою до особи дуже часто потрапляють в мережу. 

"Відбувається це з різних причин. Є і не дуже добросовісні співробітники компаній, які після звільнення беруть із собою базу клієнтів. Інший спосіб, це – хакерський злам серверів відомих компаній. Від цього не застрахований ніхто. За останні десятиліття відомі гучні "витоки" доволі таких відомих світових компаній. Будь який сервіс, який зберігає інформацію про вас у цифровому вигляді, може потенційно стати джерелом витоку інформації про вас. Чи це – "Дія", чи будь-який реєстр, чи – соцмережа, все це – можливе джерело витоку інформації", – зазначив IT-консультант.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можемо говорити про ненависть Лукашенка до Павла Шеремета, — Ігор Макар дав свідчення

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити