image
 |  2 12 Грудня 2020 | 19:58

Як тести на антиген змінили обличчя пандемії COVID-19, — результати досліджень

Тести на антиген стали ключовим фактором для стримування передачі COVID-19 у другій хвилі, оскільки швидко виявляють позитивні випадки, які негайно ізолюються і більше не поширюють коронавірус далі.

Про це пише УНН із посилпанням на європейське видання El País.

Автори матеріалу зазначають, що тестування на антиген змінює хід “війни” проти Covid-19. Адже саме їхня швидкість запобігає появі нових можливостей для зараження. У Європі та США ця стратегія стає дедалі популярнішою. Зараз вона становить 30% від усіх випробувань в Іспанії. Європейська комісія також рекомендує використовувати їх у будинках для людей похилого віку, де трапляються спалахи, а також для відстеження тісних контактів. 

Ці тести мають дві великі переваги: вони швидкі та дешеві. І виявляють антигенні білки, що дозволяють ідентифікувати позитивні випадки.

“Найбільша перевага тесту на антиген полягає в тому, що він швидкий. У сценарії передачі ми хочемо знати, чи є пацієнт заразним. Тест на антиген є найпотужнішим інструментом, яким ми це можемо встановити”, — говорить дослідник інфекційних хвороб Гарвардського університету Стівен Кісслер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лікарні, яку очолює лікар з Волині, робот провів першу операцію (ФОТО)

Недавні дослідження вказують на те, що тести на антиген насправді є досить чутливими, особливо коли мова йде про виявлення людей під час заразної фази захворювання. Згідно з нещодавнім дослідженням в Іспанії, “пацієнти, які мають ПЛР-позитивні результати, але негативний результат “антигенного” тесту, можливо, не заразні.

Інші попередні дослідження показують, що чутливість швидкого тестування перевищує 93%, коли вірусне навантаження є високим, навіть у безсимптомних випадках. Отже, тести на антиген могли б показати себе особливо добре у випадках, “пов’язаних із високим ризиком передачі”.

Виявилось, що більшість позитивних випадків ПЛР-тестування, які не виявились антигенними тестами, — це люди, які перенесли інфекцію, але мають в організмі лише сліди вірусу. Виявлення цих випадків не є актуальним, коли йдеться про розрив ланцюга зараження.

Автори матеріалу стверджують, що саме тести на антиген можуть стримати поширення інфекції. Адже у них є три ключові переваги.

1. Ранній карантин

Очікування результату тесту на ПЛР було щоденним явищем протягом місяців. Але якщо ви швидко отримуєте позитивний результат, то менше спокуси продовжувати ходити на роботу, водити дітей до школи або допомагати старшому родичу. Швидкість діагностики може покращити дотримання карантину. Це також допомагає в лікарнях.

“Ви повинні приймати швидкі рішення у відділенні невідкладної допомоги. Дуже важливо мати миттєвий результат при розв’язання питання, чи відправляти пацієнта з симптомами додому (де їм буде рекомендовано вжити необхідних заходів) чи оформлювати його. Крім того, проведення тесту на антиген дозволяє зберігати людські та матеріальні ресурси, необхідні для проведення ПЛР” — говорить лікар медичної установи у Мадриді Хосе Рамон Аррібас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: COVID-19: на Волині — 315, в Україні — 12 811 нових випадків, висока смертність зберігається

2. Швидке виокремлення та ізолювання контактних

Під час пандемії основним є тестування людей, яких підозрюють у поширенні вірусу, відстеженні їхніх контактів та ізолюванні. Тестування на антиген прискорює процес. Коли людина звертається до лікаря із симптомами, тест на антиген миттєво вказує, чи інфікований він. А відстеження контактів може розпочатися негайно, не чекаючи результатів днями. Це зберігає два-три дні з точки зору пошуку контактів.

“У мене таке враження, що відбувся поворотний момент, оскільки це дозволяє швидше розірвати ланцюги інфекції та швидше знайти контакти. Раніше тести на ПЛР могли проводитись від трьох до шести днів ”, - каже лікар Хуан Торрес Мачо.

Європейська Комісія рекомендує їх використовувати як при безсимптомних тісних контактах, так і при сценаріях спалаху хвороби. Тож швидші, зручніші та дешевші тести на антиген дозволять проводити десятки тестувань тих, хто контактував з позитивними випадками.

3. Нові можливості: масове тестування

У низці країн, включаючи Іспанію, Індію та Велику Британію, проводився масовий скринінг для виявлення позитивних випадків у окремих місцях. Ефективність масового скринінгу буде помітна вже найближчим часом. Зараз йдуть розмови про індивідуальні тести — щось на зразок домашнього тестування для встановлення вагітності.

“Тести на антиген можуть стати обов’язковими для таких дій, як подорож на літаку, вечеря в ресторані або зустріч із групою друзів на кілька днів”, — говорить лікар інтенсивної терапії лікарні Фуенлабрада Карлос Велайос.

Навіть коли вакцина надійде, вірус не зникне повністю, і все одно буде важливо захищати себе якнайкраще.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: AstraZeneca вирішила провести випробування своєї вакцини з російською «Супутник V»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити