image
 |  9 23 Грудня 2021 | 14:33

Як в Івано-Франківській майстерні рятують автентичні двері Луцька (ФОТО)

Як в Івано-Франківській майстерні рятують автентичні двері Луцька та дають їм нове життя.

Про це розповідає у соціальній мережі Фейсбук депутат Луцької міської ради від фракції ВО «Свобода» Андрій Білан.

У Луцьку на початку грудня розпочались роботи над реставрацією трьох столітній дверей. Їх відновлення відбувається завдяки реалізації програми «Автентичний Луцьк».

Нині, досвідчені реставратори з Франківська, під наглядом авторки ініціативи із збереження архітектурної спадщини міста «Франківськ Який Треба берегти» Марії Козакевич - займаються їх порятунком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку демонтували історичні двері

«Старовинні двері з Кривого Валу, 32 очищаються від старої фарби та оновлюватимуться руками майстрів з Франківська. На столітніх дверях знайшли залишки зеленої фарби, чи це перший шар – дізнаємось згодом.

У приміщенні, по вулиці Кривий Вал, 32, знаходився на початку ХХ століття один із найбільших готелів Луцька. Будинку більше 100 років, а збережені до наших днів автентичні двері – в собі зберегли чіткі контури ручної різьби, ковані цвяхи, певні елементи замків та завісів. Все це відновлять до первинного вигляду», - йдеться в дописі Білана.

Відомі для лучан «зелені» двері, що на Словацького, зберегли в собі старовинний кований засув. Зі слів реставраторів, таких засувів, збережених до наших днів, практично не лишилось. В Луцьку – є. Також віконні рами, які теж відкривались на провітрювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли деталі про унікальність автентичних дверей Луцька (ФОТО)

Столітні двері виготовлені з модрини - це єдине хвойне дерево, деревина якого відноситься до твердих порід. Цінні властивості деревини модрини пов’язані з її надзвичайною щільністю і високою питомою вагою, а також тим, що вона просякнута дубильними речовинами.

«Впевнений, що на нас чекає ще багато цікавих фактів з дослідження автентичних дверей Луцька», - зазначає Андрій Білан.

     

 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити