image
 |  0 25 Січня 2022 | 13:26

Яка прикмета на Тетянин день вкаже на дощове літо та чому сьогодні хлопцям підкладали обереги

Сьогодні християни згадують великомученицю Татіану Римську. Наші предки святу називали Тетяною. Звідси і пішла народна назва 25 січня – Тетянин день.

На Тетяну українські жінки пекли короваї у формі сонця. Вважалося, що таким чином люди прикликають весну. Випічку обов'язково їли усією родиною. У деяких регіонах по формі короваю навіть визначили, які зміни у житті відбудуться найближчим часом. Наприклад, якщо він вдався рівним – життя стане спокійним, а якщо помітили тріщину – будуть сварки у родині.

Незаміжні дівчата на Тетянин день намагалися змайструвати із пір'я та ганчірок оберіг. Вірили, що якщо покласти його у будинку якогось хлопця, то він покличе заміж. Це традиція особливо була популярною в українських селах.

У народі вважали, що свята Татіана є заступницею студентів. Тож останні 25 січня намагалися потрапити до церкви та помолитися мучениці. Вірили, що вона допоможе успішно закінчити університет.

Із прикмет українці найбільше вірили у наступні:

- Якщо на Тетяну відмовити людині у допомозі, то можна прикликати до себе проблеми;

- Очікуйте ранньої весни, якщо у ніч на 25 січня небо було зоряним;

- Літо буде дощовим, якщо на Тетяну пішов сніг;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через російський тиск: США привели в стан підвищеної бойової готовності 8,5 тисячі солдатів

- Ясна і морозна погода – до гарного урожаю;

- Якщо на вулиці немає морозу і йде сніг, то урожай буде поганим.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити