image
 |  11 17 Серпня 2020 | 10:58

Яке пиво виготовляли в 30-ті роки на луцькому заводі «Zeman»

У 20-30 роки XX століття на підприємстві «Zeman» вироблялось пиво чотирьох сортів: «Столове», «Сакура», «Гранат» і «Бок-Бір».

Чеський пивовар Вацлав Земан заснував у 1888 році броварню в Луцьку. Його батько Йосиф перебрався з Чехії до України ще в 1869 році.

У селищі Квасилів Волинської губернії він придбав 30 десятин землі, по нинішнім міркам це 30 гектарів. Більшу частину площі засадив кущами хмелю.

Спочатку виробництво пива трималось на п’ятьох фахівцях з пивоваріння. У 1906 році дерев’яна будівля броварні в Луцьку дощенту вигоріла під час пожежі. Припускають, що це був підпал за сприяння конкурента Шнайдера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку сто років тому, діяла фабрика із виготовлення лимонаду

Та вже за два роки було відбудовано новий пивзавод з цегли у стилі модерну. На підприємстві вироблялось пиво чотирьох сортів: «Столове», «Сакура», «Гранат» і «Бок-Бір».

Свого часу продукт навіть отримав гран-прі на виставці у Парижі.

У 1939 році завод націоналізували. Після Другої Світової він увійшов до складу Волинського виробничого об’єднання пиво-безалкогольної промисловості Держагропрому УРСР.

У 2003 році приватні власники модернізували виробництво. Сьогодні пиво випускають під торговою маркою «ZEMAN». Цікаво, що саме чехам приписують розвиток хмелярства на землях тодішньої Волинської губернії. Збереглась згадка про хмеляра з Підгайців, який у 1887 році мав до 60 тисяч кущів, отримував нагороди за свою продукцію в Києві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Твоє місто: показали, як виглядав аптечний посуд у ХХ столітті

Джерело: Agravery.com

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити