image
 |  5 10 Вересня 2019 | 12:44

Якщо у Зеленського приймуть ці драконівські закони, багато хто почне збирати валізи, - підприємці

Сьогодні, 10 вересня, розпочалася чергова сесія Парламенту. Однак, не всіх радують законодавчі плани команди президента. “Якщо у Зеленського приймуть ці драконівські закони, багато хто почне збирати валізи” — впевнені українські підприємці.

Що ж так лякає представників бізнесу, - розповіли в strana.ua.

Стало відомо, що представники українського бізнесу, м’яко кажучи, не задоволені тими змінами, що запропонував Зеленський. Тому готові навіть вийти на податковий Майдан. 

“Зараз намагаються прийняти проекти, від яких ми ледве відбилися при Порошенку. Навіть в більш жорсткому варіанті. Касові апарати для ФОП, “премії” споживачам за наведення на точки, які не видають чеки, різке збільшення штрафів за найменші податкові помилки. Бізнес-спільнота в шоці”, — повідомив голова Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич.

Хвилю негативу серед підприємців викликав законопроект № 1210, який сьогодні планують розглянути в профільному комітеті з питань оподаткування. Самі підприємці називають його найбільш “драконівським” з пакету податкових проектів. Бо стосуватиметься бізнесу, який працює на загальній системі оподаткування і передбачає серйозне розширення прав фіскалів і збільшення штрафів.

Бізнесмени жаліються, що всі рішення приймають у прискореному темпі. І з ними ніхто не радиться, як це обіцяв президент під час виборчої кампанії. А працювати за цими правилами доведеться саме їм.

Та найбільше обурює українських підприємців, що у пакеті законопроектів немає стимулюючого закону — про податок на виведений капітал замість податку на прибуток, що теж обіцяв новий президент.

Що ж саме змусило підприємців заговорити про податковий Майдан?

По-перше, електронні чеки, спеціальні електронні програми РРО, якими запропонували замінити звичайні касові апарати. І підвищення штрафів за першу помилку у ФЛП. Якщо раніше штраф був символічним — 1 гривня, то тепер це 150% від вартості товару. А далі — аж до 250%!

По-друге, покупці зможуть “здати” продавця, який не видає чеки за винагороду. На думку підприємців, таким чином недобросовісні громадяни зможуть їх просто шантажувати.

По-третє, ніяких спрощень для дрібного підприємця. Їх примушують використовувати РРО в будь-якому вигляді: будь-то дорогий касовий апарат або дешева програма в телефоні. Але ж свою чекову звітність мають все одно друкувати у паперовому вигляді Багато дрібних підприємців запевняють, що просто не можуть видавати чеки — це, нібито, вб’є їхній бізнес.

“Як тільки ви вимовляєте слово “ФОП” — тисячі підприємців приймають ключові рішення в своєму житті. Вони зриваються з насидженого місця і осідають в Європі. ФОП — це форма згоди українця брати участь в житті країни. Це форма не бути в тіні. Це бажання бути на світлі. Це природне бажання бути легальним, бути на виду, не боятися показати свої доходи. Але коли ВИ вимовляєте це слово — тисячі громадян приймають рішення закрити свої ФОП і осісти десь в Парижі”, — прокоментував новаці підприємець Павло Себастьянович.

Ще одна неприємність, яку підприємцям підготував президент, це податкова міліція. Вона нікуди не дівається.

“Це особливо дивно в світлі розмов про створення нового “надоргану” з розслідування фінансових і економічних злочинів”, — обурився юрист Анатолій Яровий.

Читайте також: Юрій Сиротюк: «Ринок землі має всі шанси перетворитися на пограбунок тисячоліття»

“Впровадження цих норм загрожує зниженням конкурентноздатності українського експорту на світових ринках”, — вважає експерт Юрій Гаврилечко.

Українські бізнесмени говорять, що їм і так не дають вільно працювати в Україні. Так, щоб можна було не лише заробити на життя, а й на розвиток своєї справи. Тому дивуються, чому влада продовжує у тому ж дусі, як робилося це за Порошенка. Де ті поступки і привілеї, які Зеленський їм обіцяв? Підприємці вважають, якщо у Зеленського приймуть ці драконівські закони, багато хто почне збирати валізи. Тому вже зараз готові вийти на податковий Майдан.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити