image
 |  5 5 Липня 2023 | 21:42

Японські вчені навчились вирощувати нові зуби

Японці розробили ліки, які можуть допомогти людям вирощувати нові зуби. Клінічні випробування повинні розпочатися вже через рік - у липні 2024 року, - пише ТСН.

Ліки призначені для людей, у яких через вроджені фактори набір корінних зубів є неповним (анодонтія).

У своєму дослідженні японські вчені виявили певний ген, відсутність якого збільшувала кількість зубів у мишей. А білок, що синтезується цим геном, під назвою USAG-1 обмежував зростання зубів. Дослідницька група Катсу Такахаші розробила антитіло, здатне блокувати функцію білка, яка обмежувала ріст зубів.

Був проведений експеримент, під час якого 2018 мишам з вродженою малою кількістю зубів давали ліки, в результаті чого у них прорізувалися нові зуби.

Коли дослідники застосували препарат до тхорів, у них виріс додатковий сьомий передній зуб. Він ріс між вже наявними зубами та мав ту ж форму, тому вчені зробили висновки, що ліки спричиняють утворення зубів третього покоління.

Наразі ведуться роботи з підготовки препарату для використання його для людини. Як тільки буде підтверджено, що він не чинить шкідливого впливу на організм, він буде спрямований на лікування дітей віком від 2 до 6 років, у яких спостерігається анодонтія.

У разі успіху ліки можуть зробити переворот у стоматології. Люди зможуть відмовитись відмовитися від протезів, від імплантів та вирощувати власні нові зуби — треті за рахунком після молочних та корінних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мешканці Волині активно збирають білі гриби (ФОТО, ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити