image
 |  0 3 Травня 2022 | 18:43

З "Азовсталі" вдалося врятувати понад сотню мирних жителів

З заводу "Азовсталь" у Маріуполі та інших районів вдалося евакуювати 101 людину. Ще 58 людей доєднались до колони у Мангуші, селищі в передмістях Маріуполя.

І загалом 127 людей сьогодні супроводили до Запоріжжя, йдеться у заяві координаторки ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані, пише УНН.

Цитата

"101 цивільних громадян успішно евакуйовано з металургійного комбінату «Азовсталь» у Маріуполі та інших районів у ході операції з безпечного виїзду, скоординованої Організацією Об'єднаних Націй (ООН) та Міжнародним Комітетом Червоного Хреста (МКЧХ)", - йдеться у заяві.

Як вказано, операція розпочалась у п'ятницю 29 квітня та була узгоджена зі сторонами конфлікту після залучення Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша під час його нещодавніх візитів до Москви та Києва.

"Завдяки операції 101 дитина, жінки та люди похилого віку нарешті змогли залишити укриття під металургійним комбінатом «Азовсталь» та вперше за два місяці побачити сонячне світло. Ще 58 людей доєднались до нас у Мангуші, селищі в передмістях Маріуполя. Ми супроводжували 127 людей сьогодні до Запоріжжя, розташованого у майже 230 кілометрах на північному заході від Маріуполя, де вони наразі отримують гуманітарну допомогу, зокрема медичну та психологічну підтримку, від установ ООН, МКЧХ та наших гуманітарних партнерів. Деякі евакуйовані вирішили не їхати до Запоріжжя разом з конвоєм", - додали в ООН.

Деталі

Під час брифінгу віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук при цьому заявила, що сьогодні з евакуацією були складнощі.

"Ви бачите зараз, в ці хвилини, поки ми тут, штурмують Азовсталь,.. Маріуполь далі в облозі, і люди не змогли сьогодні виїхати. Однак, я хочу говорити про ті результати, яких ми встигли досягти, яких ми змогли досягти. Це перший етап безпрецедентної спеціальної операції, гуманітарної маріупольської операції, яка запершилася успіхом. Ми привиземо зараз людей, автобуси уже їдуть", - сказала Верещук.

"По дорозі, по маршруту - Бердянськ, Токмак, Дмитрівка, Зеленівка, Василівка - стояли сотні людей, які не змогли сісти в автобуси, хоча ми привезли ці автобуси. Люди їха бачила, ООН, Червоний Херст може це засвідчити. Люди - це в основному жінки і діти - просилися в ці автобуси, але не змогли знайти, так би мовити, можливості в них сісти", - додала при цьому віце-прем'єр.

"Попри всі негаразди, попри все, я хочу сказати, що це успішна операція. Це лише перший її етап, але він успішно завершився. Ми побачимо людей, які тут, живі та серед нас. Перше, що ми зробили, — це закрили небо і дали можливість людям вибратися. Тобто люди вийшли. Був режим припинення вогню. Друге, що ми зробили, ми пробили коридор, який ще досі ніхто не міг пробити. Разом із президентом, з ООН і Червоним Хрестом. І третє, що ми робимо, — це продовжуємо операцію", — зауважила Верещук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Представник Кремля погрожує Великобританії ядерною атакою

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити