image
 |  5 27 Грудня 2018 | 21:10

З нового року діятимуть нові правила сексу

11 січня набувають чинності нові правки до Кримінального кодексу України щодо зґвалтування і сексуального насильства. За ґрати на 5-7 років можна потрапити, якщо навіть хтось із подружжя не дав згоди на секс.

Про це пише Газета по-українськи. 

Нардепи підтримали законопроект, який розширює поняття "зґвалтування" і "сексуальне насильство". Навіть подружжя може поскаржитися один на одного, якщо інтимні стосунки між ними відбулися без попередньої згоди одного з подружжя. Тільки ось що можна вважати згодою, закон не трактує.

"Не уявляю, як на практиці все це може виглядати. Чоловікові доведеться кожного разу питати у дружини дозвіл або оформити розписку на тривалий термін? У нас вистачає законів, які начебто цікаві та переслідують благі цілі, але на практиці вони мертві. Думаю, і цей закон на практиці працювати не буде ", – пояснив адвокат Віталій Наум, передає obozrevatel.com 

Тепер зґвалтуванням вважається дія "з проникненням у тіло іншої людини". Це фактично ставить у рамки чоловіків. У нас існує і жіноче зґвалтування. 

"Поправки зіграють на руку шантажистам. "Шантажистам точно стане легше. Можна погрожувати навіть чоловіку, що подаси заяву про зґвалтування. Адже депутати прописали, що добровільна згода на інтимні стосунки - це результат вільного волевиявлення людини з урахуванням супутніх обставин. Що це означає? Була п'яна, але не сильно?" – каже адвокат Ростислав Кравець. 

Ще один спір викликає пункт про сексуальне насильство "без проникнення". Простіше кажучи – сексуальне домагання. 

"У органів слідства точно будуть проблеми. Довести все це буде важко. Тому будь-яке рішення буде прийматися залежно від обставин й оцінюватися в суді дуже суб'єктивно", – упевнений Кравець. 

Нові поправки допоможуть жінкам захиститися від принизливих домагань. 

"У нас у країні прийнято, що чоловіки можуть дозволити собі багато чого, особливо, якщо жінка від них залежить. Це стосується виробничих відносин, коли співробітниця залежить від начальника у матеріальному плані. Часто жінки скаржаться, що їм роблять непристойні пропозиції, навіть застосовують якісь дії, але поскаржитися вона не може, оскільки за домагання у нас немає статті. Думаю, що будуть вироблені якісь підзаконні акти, які пояснять більш чітко, за що потрібно карати" , – пояснила юрист Марія Чередниченко. 

В останні кілька років в Україні спостерігається зростання кількості правопорушень, пов'язаних із посяганням на статеву свободу та недоторканість неповнолітніх. 

2015-го правоохоронці задокументували 233 випадки розбещення неповнолітніх і 37 випадків статевих стосунків із особами, які не досягли статевої зрілості, тобто 16 років. 

Від 2016-го за статтею 156 задокументовано вже 272 злочини та 51 випадок статевих стосунків із неповнолітніми. 

2017 рік - 285 випадків розбещення і 50 випадків статевих стосунків із дітьми. 

Тільки з січня по травень цьогоріч правоохоронці задокументували 59 злочинів за статтею 155.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки разів на тиждень потрібно займатися сексом у 20, 30 і за 65 років?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити