image
 |  198 13 Вересня 2024 | 14:53

З російського полону повернулося ще 49 українців, серед них - 23 жінки

49 українців удома! Це цивільні та військові!

Омбудсман України Дмитро Лубінець повідомив, що загалом від початку повномасштабного вторгнення вдома 3569 українців, - пише ВолиньUA.

Сьогодні відбувся 56-й обмін військовополонених.

Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також наші цивільні люди. Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць «Азовсталі». Вдома й Герой України, військовий медик Віктор Івчук.

Стан здоровʼя повернутих дуже тяжкий, багато з них втратили десятки кілограмів ваги.

На місці обміну в обовʼязковому порядку перебувають працівники Офісу Омбудсмана. Вони фіксують, у якому стані повертаються наші воїни додому. А також – інформують повернутих українців про те, які вони мають права. Зокрема, право на належний медичний огляд, реабілітацію, відновлення документів. Захист прав військовополонених – один із напрямків нашої роботи.

«Вдячний державним органам, зокрема Координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими та Обʼєднаному центру з координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України при СБУ. Разом працюємо над тим, щоб усі українці були вдома. Водночас наголошу, що відповідно до Женевських конвенцій пріоритет у поверненні надається тяжкохворим і тяжкопораненим, а також жінкам», — наголошує Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Читайте також: З дворічного полону повертається додому бойовий медик з Луцька Дмитро Селютін

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити