image
 |  4 10 Грудня 2018 | 20:32

За рік у Ковельському районі виникло 110 пожеж: загинуло 4 дітей

Ковельчан застерігають від необачного поводження з побутовими опалювальними приладами.

Про це повідомляє Ковельський МРВ УДСНС України у Волинській області.

В осінньо-зимовий період, рятуючись від холоду, люди не завжди дотримуються правил пожежної безпеки. А це рано чи пізно призводить до трагічних наслідків. 

Цьогоріч у Ковелі та Ковельському районі виникло 110 пожеж, з них 18 - при експлуатації або влаштування пічного опалення. Внаслідок цього загинуло четверо дітей.  

Для уникнення біди потрібно дотримуватись правил:  

  •  Перед початком опалювального сезону печі і димоходи необхідно прочистити, відремонтувати і побілити вапняним або глиняним розчином. Тоді на білому фоні можна помітити тріщини, які стають чорними внаслідок проходження через них диму. 
  • Піч, димова труба в місцях з'єднання з дерев'яними горищними або міжповерховими перекриттями повинні мати потовщення цегельної кладки - оброблення.  
  • Небезпечно залишати розтоплені печі без нагляду або на догляд малолітніх дітей.  
  •  Вона повинна мати самостійний фундамент і не примикати всією площиною однієї зі стінок до дерев'яних конструкцій, аби між ними залишався повітряний проміжок. 
  • На дерев’яній підлозі перед топкою необхідно прибити металевий лист, розмірами не менш 50 на 70 см. 
  • Щоб не допускати перегріву рекомендується топити 2-3 рази на день і не довше, ніж по півтори години. 
  • Аби уникнути утворення тріщин в кладці, потрібно періодично прочищати димохід від сажі, яка накопичується у ньому. Залучайте для цього спеціалістів. 
  • Не допускається на печі сушити речі та сирі дрова. Потрібно стежити за тим, щоб меблі, фіранки знаходилися не менше ніж за півметра. 
  •  У місцях, де горючі та важко-горючі конструкції будинків (стіни, перегородки, перекриття, балки) примикають до печей і димохідних труб, необхідно передбачити оброблення вогнезахисними матеріалами. 

Будь-яка несправність в електропроводці і порушення правил її експлуатації призводить до пожежі. Особливо небезпечне коротке замикання, яке виникає при сполученні двох проводів з оголеними ділянками (з пошкодженою ізоляцією).  

Аби уникнути короткого замикання варто подбати про встановлення заводських запобіжників. Проте, ні в якому разі не можна робити саморобних вставок.  

Шнури до електроприладів, телевізорів, радіоприймачів і настільних ламп, а також штепсельні вилки і розетки повинні бути справними. 

Обов’язково розповідайте дітям про небезпеку пустощів із вогнем. Не кладіть сірники та запальнички в легкодоступних для них місцях. У жодному разі не залишайте малюків без нагляду дорослих. 

Шановні громадяни, бережіть своє життя та майно від пожеж!  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  На Волині - пожежа у житловому будинку (ФОТО) 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити