image
 |  14 8 Травня 2023 | 22:31

За забруднення повітря у волинському селі прокуратура відкрила кримінальну справу

Ковельська окружна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом забруднення атмосферного повітря у приміському селі Бахів.

Про це пише Ковель медіа.

За даними прокуратури, у період з жовтня 2021 року і по даний час ТОВ «ДПП Ресурс», що розташоване у Бахові на вулиці Залізничній, порушує умови, які зазначені в додатку до дозволу від 13 жовтня 2021 року Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА, та дозволені обсяги викидів, забруднює повітря великим об’ємом відходів виробництва, а саме пиломатеріалів, які викидаються у навколишнє середовище, осідають на подвір’ях жителів села. Усе це створює небезпеку для життя громади, в тому числі дітей та можуть спричинити тяжкі захворювання.

Жителі села Бахів Дубівської громади не вперше скаржаться в різні інстанції на роботу деревообробного підприємства ТОВ «ДПП Ресурс», яке здійснює цілодобову діяльність в колишніх корівниках.

24 квітня 2023 року уповноважений представник мешканців Дмитро Шпирук звернувся до керівника Ковельської окружної прокуратури Юрія Новосада із заявою про злочин, написав він також лист до «Ковель media».

Як стверджує Дмитро Шпирук, виробнича діяльність ТОВ «ДПП Ресурс» здійснюється на підставі дозволу Управління екології та природних ресурсів Волинської обласної державної адміністрації від 13 жовтня 2021 року за №722182402-3 та умов, які встановлюються в дозволі, та дозволених обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Очевидно, що в разі забезпечення та дотримання відповідних умов суб’єктом господарювання – ТОВ «ДПП Ресурс», мешканці громади не мали б жодних претензій до діяльності товариства, так як негативний вплив господарської діяльності на довкілля та здоров’я людей був би мінімальним. Жителі села неодноразово зверталися до власника товариства, сільського голови та контролюючих органів із даного приводу, але жодних результатів такі звернення не приносять.

Крім того, з огляду на встановлення мораторію на проведення позапланових заходів перевірки суб’єктів господарювання на період воєнного стану, практично жоден контролюючий орган державної влади позбавлений можливості в силу власних повноважень своєчасно реагувати та приймати адекватні заходи реагування щодо порушення вимог природоохоронного та екологічного законодавства.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», здійснення оцінки впливу на довкілля є обов’язковим у процесі прийняття рішень про провадження планованої діяльності, визначеної частинами другою і третьою цієї статті. Така планована діяльність підлягає оцінці впливу на довкілля до прийняття рішення про провадження планованої діяльності. Згідно п. 9 ч. 3 ст. 3 даного Закону, друга категорія видів планованої діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають оцінці впливу на довкілля, включає, зокрема, підприємства деревообробної промисловості продуктивністю понад 1 тонну на добу.

Виникає логічне запитання, а чи взагалі суб’єктом господарювання – ТзОВ «ДПП Ресурс» виготовлялися документи щодо оцінки впливу на довкілля, так як жодних громадських слухань, у відповідності до положень Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», не проводилося і мешканці громади з даного приводу взагалі не висловлювалися

– зазначає Дмитро Шпирук

У той же час директор ТОВ «ДПП Ресурс» Оксана Мороз звернулася з листом до очільників СБУ, Національної поліції, Генерального прокурора та мешканців села Бахів, у якому заявила «про боротьбу з інформаційними диверсіями і ворожою пропагандою під час війни та про можливі шляхи співпраці і порозуміння з метою досягнення перемоги, унеможливлення втягнення населення в злочинну діяльність».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити