image
 |  61 25 Вересня 2024 | 21:34

Захворюваність на туберкульоз на Волині знизилась на 36%

У Луцьку обговорили основні питання щодо профілактики, виявлення та лікування соціально значущих захворювань. Зокрема, 24 вересня в управлінні охорони здоров’я ОДА відбулося засідання Координаційної ради з проблем ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та наркоманії.

Про це повідомили у Волинській ОВА, інформує ВолиньUA. 

Як розповіла медична директорка з фтизіатрії Волинської обласної інфекційної лікарні Оксана Комар, впродовж шести місяців 2024 року в регіоні на всі форми активного туберкульозу (нові випадки та рецидиви) захворіло 308 людей. Порівнюючи з відповідним періодом минулого року захворюваність знизилася на 36%.

«Волинська область за напрямком зниження показника займає сьоме місце серед усіх регіонів України, поступаючись Дніпропетровській, Одеській, Кіровоградській, Закарпатській, Полтавській та Миколаївській областям», – зазначила фахівчиня.

Також відмічається зниження туберкульозу серед дитячого населення: у 2024 році – захворіло 7 дітей, а у 2023 році – 74 дитини віком 0-17 років.

Смертність від недуги на Волині також знизилася, а саме на 16,7% (за 6 міс. 2024 року 30 осіб проти 36-ти у 2023 році).

Відсоток охоплення скринінгом серед усіх груп ризику на туберкульоз за півроку в області склав 60,1%.

Потому завідувачка центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Волинської обласної інфекційної лікарні Олена Макаренко поінформувала, що за крайніх 5 років спостерігається зниження реєстрації нових випадків ВІЛ-позитивних осіб, з 24,42 на 100 тисяч населення у 2018 році до 20,91 у 2023 році. За 6 місяців 2024 року захворюваність становить 9,62 на 100 тисяч населення.

Зниження реєстрації пов’язано, насамперед, із недостатнім рівнем охоплення тестуванням на наявність антитіл до ВІЛ дорослого населення області та людей, ключових щодо інфікування. Це пов’язано з епідемією COVID-19 та з військовими діями на території України.

Як результат, в області відбувається приховане розповсюдження ВІЛ-інфекції серед населення і найчастіше захворювання діагностується на ІІІ-ІV стадіях.

Тож за підсумками засідання члени Координаційної ради вирішили:

• активізувати охоплення тестуванням на наявність ВІЛ-інфекції за ініціативою медичного працівника на рівнях первинної, вторинної та спеціалізованої медичної допомоги відповідно до розладів здоров’я та станів, при яких доцільно надавати послуги з тестування на ВІЛ;

• забезпечити навчання з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу медичних працівників закладів охорони здоров’я області поєднавши зі здійсненням моніторингових візитів. Здійснити щоквартальний візит в заклади охорони здоров’я області;

• активізувати проведення систематичного скринінгу на туберкульоз серед осіб із медичних груп ризику та систематичний скринінг на латентну туберкульозну інфекцію та призначення лікування здійснення епідеміологічного нагляду за туберкульозом.

«Виявлення, скринінг і направлення необхідно покращити. Тобто, щоб пацієнт отримав першу допомогу на первинному рівні, – сказала заступниця начальника управління охорони здоров’я ОДА Людмила Рожко. – На сьогодні немає чіткої прив’язаності до медзакладу, люди можуть звернутися в будь-якому регіоні України без декларацій та без направлень до лікаря. Тому працюємо над доступністю послуг для пацієнтів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конкурсна комісія Волиньоблради призначила медичних директорів трьох закладів

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити