image
 |  4 12 Липня 2022 | 15:34

Закликаю прем'єра Польщі не спекулювати історією та не сварити наші народи, - депутат Волиньради

Не можу не відреагувати на реакційну заяву прем'єр-міністра Польщі Матуеша Моравецького, який назвав Путіна спадкоємцем українських націоналістичних організацій та порівняв російський імперіалізм з націоналізмом та УПА. Такі антиісторичні антиукраїнські заяви повністю суперечить істині та правді. Гіршої образи для мільйонів українців важко придумати.

Про це написав на сторінці у Фейсбук очільник Волинської "Свободи" Анатолій Вітів.

Схоже, що прем'єр Польщі Моравецький ніяк не може попрощатися зі стереотипним мисленням та викривленим трактуванням непростих подій минулого. У той час як поляки масово підтримують українців, демонструючи гідні захоплення та поваги риси, окремі особи своїми непродуманими заявами вносять деструктив у відносини двох народів. Навіть у час найбільших випробувань для української нації вони вдаються до відвертих образ, цим самим підігруючи спільному ворогу - росії.

Рекомендую таким польським політикам як Моравецький не сварити наші народи і не спекулювати на історії, а жити сучасними проблемами. Україна і Польща знаходиться по одній стороні барикад. У нас спільний історичний ворог. У наших національних інтересах - крах москви. Зараз саме українські націоналісти на фронті захищають не лише Україну, а й Польщу від московських орд. Саме ідейні спадкоємці УПА знищують російського агресора. Серед тих, хто б'ється поруч з українцями, є й добровольці з Польщі та інших країн. Впевнений: їм ніколи не прийде в голову безглузда ідея порівнювати УПА, український націоналізм з російським імперіалізмом та "рускім міром". По тій прості причині, що основною метою діяльності УПА була боротьба з москвою.

Українські націоналісти ніколи не були імперіалістами і не претендували на чужі землі. Ніколи не ставили під сумнів право інших націй на самовизначення. Тож не потрібно Моравецькому поширювати маніпулятивні наративи і дикі порівняння.

Зараз гасло УПА "Слава Україні - Героям слава!" лунає не тільки в Україні, а й у Польщі. Чи не приклад це неспроможності антиУПІвських тез деяких політиків у Варшаві?

Я вірю у стратегічну дружбу та союз України і Польщі, який базуватиметься на взаємній повазі і рівності. Минуле вчить: коли українці та поляки діяли спільно, москва завжди зазнавала краху. Саме над цим мають працювати наші політики і зміцнювати порозуміння між двома народами, - зазначив депутат.

P.S. Шкода, що таке відоме медіа як "Українська правда" вже не раз демонструє жахливу некомпетентність і свідомо чи несвідомо підігрує москві. Формулювання, вжите журналістами УП - "Національний день пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян II Речі Посполитої", - є прикладом поширення антиукраїнських наративів в інформаційному просторі

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити