image
 |  2 8 Липня 2018 | 20:12

Законопроект про «блокування сайтів» – узаконене хакерство силовиків за російським сценарієм, - Олександр Пирожик (ВІДЕО)

Під час виступу на ТРК «Аверс» у програмі «Заборона сайтів: кібербезпека чи інтернет-цензура» заступник голови Волинської «Свободи», перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик піддав жорсткій критиці законопроект 6688 від фракції «Народного Фронту».
Про це повідомив власкор «ВолиньUA».
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=o-bjT1uEYj0[/embed]
У даному випадку це ніщо інше, як те саме хакерство. Тільки після того, як би він був прийнятий, то це було б узаконеним хакерством. І хакером виступала би держава. В даному випадку - в особі СБУ, спецслужб, прокурорських працівників і слідчих. І тільки на четвертій сходинці - суддя, який зможе відмінити рішення попередніх. В отому цькуванні незалежних чи опозиційних інтернет-ресурсів, - заявив Порожик.

Він також сказав про свої очікування та сподівання.
Коли з’явився цей законопроект, я подумав: «Ну, нарешті в Україні на законодавчому рівні почали пропагувати проекти, які би захистили український інформаційний простір». Але в мене давно склалося враження: те, що вносить «Народний фронт», має якийсь свій визиск. Почав читати – і для мене все стало на місця.
Я очікував, що перший законопроект визначатиме концептуальні засади інформаційної безпеки України. Виявилось, що він не концептуальний, а суто технологічний. Який передбачає «навести порядок», або ж «узяти під каблук» інформаційний простір у плані комунікацій. Цей проект узаконює хакерство, тільки хакерством займатимуться не айтішники, а держава. Яка зможе, навіть в окремих випадках без рішення суду, блокувати інтернет-ресурси.
І ніде я не побачив, що цей законопроект направлений проти тих, хто веде проти нас інформаційні війни - тобто, проти тих, хто пропагує «рускій мір». Я подивився «диктаторські закони 16 січня» і побачив дивні аналогії. Цей технологічний законопроект фактично є одним із тих, які пропонували Янукович і Партія регіонів. Тільки в оновленому, модернізованому, вишуканому вигляді, - додав він.

«Свободівець» також вказав на чіткі небезпеки для свободи слова та конкретних інтернет-ресурсів чи їх власників.
Цей проект несе реальну загрозу свободі слова в Україні. Якщо в нас, на відміну від Росії, де спецслужби все взяли «під ковпак», досі інтернет-видання чи засоби масової комунікації діяли у вільному просторі і могли мати дуже умовну цензуру, то тепер їх чітко беруть «під каблук». Вносять доменні імена, самі сайти, реєстраторів доменних імен у єдиний реєстр - і за рішенням суду, прокурора чи слідчого, на забаганку якогось чиновника, можуть заблокувати сайт. І відправити потім справу в суд, який може вирішувати справу нескінченно довго. Це стосується всіх, а не агресора, який пропагує «рускій мір». І якщо хтось критикує владу, то його заблокують. Яка ж тут свобода слова?
І зважте ще на одне: тут вносяться зміни до чинного законодавства - про СБУ, до ККУ, до закону про санкції, до ЦПК. Якщо в Цивільному кодексі передбачені штрафи в розмірі 1% від усієї виручки сайту за минулий рік (а в разі повторного – 5%), то в ЦПК (з тими змінами, які пропонуються) - передбачаються ще й величезні штрафні санкції (від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів) на керівників тих інтернет-ресурсів!
Це - система подвійних штрафів! Це є російський варіант тотального контролю спецслужб. Тому на ньому не маємо «залишити каменя на камені», - констатував Олександр Пирожик.

Читайте також: ОБСЄ занепокоєна українським законопроектом про блокування сайтів

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити