image
 |  171 18 Жовтня 2024 | 23:31

Закрили справу за строком давності: суд звільнив від відповідальності посадовців лісової галузі Волині

Турійський районний суд звільнив від кримінальної відповідальності трьох посадовців лісової галузі Волині. Чиновників звинувачували у незаконній видачі дозволів на проведення рубок на території заказників «Озерянський» та «Осівський», що спричинило збитків на понад 17 мільйонів гривень.

Про це пише "Сила правди", посилаючись на ухвалу Турійського районного суду Волинської області від 9 вересня 2024 року.

Йдеться про колишнього заступника начальника Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Олександра Рибчинського, ексдиректора держпідприємства «Турійське лісове господарство» Дмитра Войтюка та колишнього головного спеціаліста відділу лісового господарства ВОУЛМГ Миколу Ковальчука. У жовтні 2020-го їх звинуватили у службовій недбалості (ч. 2 ст. 367 КК України).

Слідство стверджувало, що посадовці причетні до незаконної видачі лісових квитків і погодження лісорубних квитків, що стало підставою для проведення суцільних рубок на території загальнозоологічних заказників «Озерянський» та «Осівський». Посадовці робили це в порушення вимог природоохоронного законодавства й без затверджених Міністерством енергетики та захисту довкілля України лімітів на використання природних ресурсів. Загалом йшлося про видачу документів у період з 14 грудня 2017 року по 14 грудня 2018 року. 

Згідно висновку судової інженерно-екологічної експертизи, яку слідчі отримали наприкінці березня 2020-го, внаслідок дій посадовців було завдано шкоди на суму 17,6 мільйона гривень.

Водночас у вересні 2024-го захисник лісових чиновників звернувся до суду з клопотанням про звільнення усіх трьох від кримінальної відповідальності – у зв’язку із закінченням строків давності.

Суддя Турійського районного суду Олена Ковальчук під час розгляду клопотання визначила датою вчинення злочину 14 червня 2018 року, а також зазначила, що цей злочин відноситься до категорії нетяжких.

Також вона вказала, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня скоєння нею нетяжкого злочину минуло п’ять років.

«Таким чином строк давності закінчився за ч. 2 ст. 367 КК України 14.06.2023 року, а передбачених ст. 49 КК України обставин, що перешкоджають застосуванню давності, в судовому засіданні не встановлено», – зазначила Ковальчук.

Ухвалою від 9 вересня 2024-го вона звільнила Олександра Рибчинського, Дмитра Войтюка та Миколу Ковальчука від кримінальної відповідальності, а справу проти них закрила. Це рішення набрало законної сили 17 вересня 2024 року.

Читайте також: Під час війни відомство Кватирка хоче витратити 7 млн на будівництво дороги у волинському лісі

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити