image
 |  0 31 Березня 2021 | 11:13

Заправки «Привату» викрили в масштабній змові: через завищення цін доведеться заплатити 4,7 мільярда штрафу

Антимонопольний комітет (АМКУ) визнав дії мережі АЗС, які входять у групу «Приват», узгодженими. Компанії домовлялися між собою і синхронно підвищували ціни на бензин в Україні. За це їм доведеться заплатити штраф у розмірі 4,7 млрд грн.

Про це повідомляє «OBOZREVATEL».

Як йдеться на офіційному сайті АМКУ, 1625 автозаправних станцій об'єдналися в проєкт «АВІАС».

«Ці АЗС працюють під різними брендами у всіх регіонах України. Загалом їхня кількість становить майже 25% заправних станцій країни. Комітет визначив, що проєкт «АВІАС» є організованим, координованим та функціонує задля погодження цінової й торговельної поведінки учасників», – йдеться в повідомленні.

У групу входили «Авіас», ТОВ «Торговий Дім «Авіас», ТОВ «Пром Гарант Плюс», ТОВ «Альянс Еволюшн», ПАТ «Укртатнафта» та 169 операторів АЗС (у т. ч. ПАТ «Укрнафта»).

Так:

у всій мережі реалізувалися бензин та дизельне пальне марки Keropur® ENERGY (ексклюзивна марка «Укртатнафта»);

у мережі одномоментно встановлювалися однакові ціни, незалежно від бренду АЗС та регіону;

існував «Центр», до якого входили кілька суб’єктів господарювання, розташованих за однією адресою у м. Дніпрі. У ньому здійснювали детальне планування та координацію дій мережі;

виявлено значну кількість типових, здебільшого однакових договорів купівлі-продажу нафтопродуктів та майна, оренди АЗС, матеріальної допомоги тощо;

встановлено, що фізичні особи, які обіймали посади директора, засновника, підписанта, бухгалтера, менеджера тощо, часто змінювали одна одну і працювали одночасно у кількох товариствах-учасниках проєкту;

постійно змінювався склад юридичних осіб – учасників проєкту (без змін персонального складу). Це відбувалося через одних і тих самих ліквідаторів та за схожих адрес останньої реєстрації;

комітет встановив, що оператори АЗС, у т. ч. «Укрнафта», закуповували в «Укртатнафта» світлі нафтопродукти за цінами вищими, ніж аналогічне імпортне пальне.

В АМКУ вважають, що це порушує умови конкуренції, і вирішили оштрафувати мережі на загальну суму в 4,7 млрд грн.

«Сьогодні ми підсумовуємо результат колосальної роботи і багаторічного судового протистояння Антимонопольного комітету з учасниками змови на українському ринку пального. Попри складні обставини і величезний спротив з боку відповідачів, ми завершили розслідування й ухвалили рішення», – цитує пресслужба відомства главу АМКУ Ольгу Піщанську.

Довідково:

Власниками групи «Приват» є бізнесмени Геннадій Боголюбов, Ігор Коломойський і Олексій Мартинов.

Антимонопольний комітет розпочав розслідування справи № 143-26.13./153-16 у 2016 році. У 2018 всім відповідачам було підготовлено та направлено подання про попередні висновки від 13.07.2018.

Постановою Верховного Суду від 22.12.2020 у справі № 826/16754/18 касаційну скаргу задоволено, а ухвалу Окружного адміністративного суду Києва від 08.11.2018 та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 13.02.2019 – скасовано.

Верховний Суд наголосив, що ухвалення рішення у справі про порушення законодавства про захист економічної конкуренції належить до виключної компетенції Комітету та не може бути заборонено в порядку забезпечення позову.

Як раніше писав OBOZREVATEL, в Україні сукупні втрати бюджету від діяльності нелегального сегмента паливного ринку за 9 місяців 2020-го становили від 9 до 15 млрд грн. Водночас найбільша частка нелегальної реалізації палива була у зрідженого газу – 35% (524 тис. т) і дизельного палива –19% (1 млн т).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку продали стратегічний завод

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити