image
 |  16 10 Березня 2021 | 10:36

Заробив понад 1,5 млн доларів: у Луцьку продовжують судити чоловіка, який продавав міністерські посади

У Луцькому міськрайонному суді продовжується розгляд резонансної справи Івана Братчені, якого звинувачують у шахрайстві в особливо великих розмірах.

Про це пише Волинська газета.

Нагадаємо, луцький лідер облосередку Демократичної партії, який є також очільником підприємств «Гомін» та «РОДОЛ і В», за версією Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України, Іван Братченя налагодив злочинну схему вимагання коштів за нібито допомогу в призначенні на керівні посади у Кабінеті Міністрів України.

Чоловік, за версію слідства, представлявся від імені британської організації «Група Ротшильда», застосовував психологічні маніпуляції та легко входив у довіру до потерпілих. На шахрайській схемі він ніби то заробив понад 1,5 млн доларів.

Івана Івановича затримали у п’ятницю, 3 липня 2020 р., в одному з кафе м. Луцька. До поліції на нього поскаржився ошуканий чоловік...

Під час затримання поліцейськими було вилучено заяву потерпілого про вступ до закритої «групи масонів», перстень «печатка масонів» і 200 тис. доларів США готівкою.

У справі фігурують одразу троє потерпілих, але вони не поспішають появлятися на судових засіданнях, делегуючи свої повноваження представникам.

У зв’язку з тим, що обвинувачення є досить серйозним, а міра покарання передбачає від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна, справу розглядає колегія суддів у складі: головуючого Вячеслава Покидюка, суддів Алли Полюшко та Анатолія Марчука.

На черговому засіданні, яке відбулося 9 березня, суд мав перейти до розгляду письмових доказів, але через відсутність головного захисника підсудного – Сергія Книша, який у цей час перебував з робочим візитом за кордоном, справу було вирішено відкласти. У той же час, 13 березня спливав термін утримання ув’язненого під вартою, тож колегією суддів було вирішено розглянути клопотання прокурора щодо продовження терміну тримання під вартою ще на 60 днів з можливістю внесення застави у розмірі 60 неоподаткованих мінімумів (1 млн 261 тис. 200 грн). Як і минулого разу, свою позицію сторона обвинувачення обґрунтувала тим, що підсудний, вийшовши на волю, зможе переховуватися від правосуддя, здійснювати вплив на потерпілих та свідків, або іншим чином перешкоджати даному кримінальному провадженню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завдання поточної каденції Луцької міськради – закласти фундамент Великого Луцька, - депутат

У свою чергу, адвокат підсудного Назарій Щербяк закликав суд змінити міру запобіжного заходу на цілодобовий домашній арешт із застосуванням електронних засобів контролю.

Він, як і раніше його колега Сергій Книш, переконував присутніх у тому, що його клієнт є людиною похилого віку, шанованою у суспільстві, про що свідчать наявні у нього нагороди, який офіційно влаштований на роботі та не міняв місце проживання останні 70-ть років. Крім того, за його словами, кримінальне розслідування уже завершено, усі докази досліджені, а свідки уже подали свої показання.

Сам Іван Братченя вчергове запевнив суд, що не несе загрози слідству чи правоохоронним органам:

Вислухавши всі аргументи, суд вирішив задовольнити клопотання прокурора про подовження терміну тримання під вартою до 7 травня.

Наступне засідання призначено на 17 березня.

Далі буде…

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити