image
 |  2 13 Червня 2019 | 18:10

«Затяжні і неефективні»: у місії ООН прокоментували розслідування вбивств на Майдані

В організації заявили, що не притягнуто до відповідальності винних у вбивстві та нападах на активістів.

Голова Моніторингової місії Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні Фіона Фрейзер заявила, що розслідування убивств на Майдані у 2014 році затяжні та неефективні. Про це повідомляє "Укрінформ".

Так, вона повідомила це під час презентації “Доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні 16 лютого-15 травня 2019 року”.

“Минуло 5 років після вбивств на Майдані взимку 2014 року, а також після вбивств і насильницьких смертей в Одесі 2 травня того ж року. Розслідування та судові провадження є затяжними та неефективними, хоча ми визначаємо певний прогрес у розслідуванні, яке здійснює Генеральна прокуратура”, - зауважила Голова Моніторингової місії ООН.

За словами Фрейзер, не притягнуто до відповідальності і винних у вбивстві та нападах на правозахисників і представників ЗМІ.

Крім того, вона також нагадала, що в липні минає три роки з дня вбивства журналіста Павла Шеремета, а “слідство досі шукає винуватців цього злочину”.

“Незважаючи на те, що за смертельний напад на Катерину Гандзюк було засуджено 5 осіб, тих, хто наказав і заплатив за цей злочин, ще не були притягнуті до відповідальності”, - підкреслила голова місії.

Своєю чергою, вона наголосила, що у лютому, березні та квітні 2019 року спостерігалося зменшення кількості нападів на представників ЗМІ, але відзначила, що у травні та червні сталися два жорстокі напади в Черкасах та Харкові.

“Ми закликаємо правоохоронні органи забезпечити швидке та ефективне розслідування всіх нападів", - звернулася Фрейзер.

А також вона закликала Зеленського підтримувати культуру відповідальності та дотримання верховенства права, які звужують громадянський простір.

Вона також підкреслила необхідність “більше робити для протидії тиску на суддів, реформування Генеральної прокуратури України та забезпечення достатніх ресурсів для функціонування Державного бюро розслідувань”.

Нагадаємо, 25 квітня ГПУ передала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно правоохоронців по справі незаконного затримання та побиття активіста під час Революції Гідності.

Як повідомлялося, начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк повідомив, що підозру оголосили 66 особам, яким інкримінують причетність до вбивств активістів на Майдані під час Революції гідності.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити