image
 |  110 22 Вересня 2024 | 20:11

Заява ВО «Свобода» щодо неефективного використання урядом «військового» ПДФО

Пресслужба ВО "Свобода" опублікувала заяву партії щодо неефективного використання «військового» ПДФО, - інформує ВолиньUA

Восени 2023 року Верховна Рада України внесла зміни до Бюджетного кодексу України та забрала з місцевих бюджетів надходження від податку на доходи фізичних осіб із нарахувань військовослужбовців. За словами уряду, на ці кошти мали придбати безпілотні системи та артилерію для Сил оборони України.

Однак у 2023 році 35% цих коштів так і не були використані, відповідно Збройні сили недоотримали дрони та артилерійські системи, а видатки були перерозподілені, у тому числі на «Єдиний марафон». Цьогоріч висновків так ніхто не зробив, навіть більше, ситуація із використанням військового ПДФО погіршилась. Загалом у громад забрали більше 100 мільярдів гривень. На суму близько 45 мільярдів гривень мали придбати літаючі, наземні та морські безпілотні системи, ще 45 мільярдів – повинні були піти на виробництво продукції оборонного призначення, у тому числі артилерійських систем.

Проте фактично виконано менше половини від запланованого. Нині майже 50 мільярдів гривень, просто лежать на урядових рахунках, у той час, як забезпечення війська лежить на плечах волонтерів та територіальних громад. Високопосадовці ж натомість нарікають на зволікання у фінансуванні з боку іноземних партнерів.

Водночас 2024 рік вчергове продемонстрував, що саме територіальні громади активно забезпечують потреби військових, купують безпілотні системи, засоби радіоелектронної боротьби та інші необхідні речі. До прикладу, Івано-Франківськ та Луцьк за вісім місяців поточного року придбали військового обладнання на один мільярд гривень. Це не найбільш спроможні громади, та ще й зважаймо на той факт, що цьогоріч у них забрали “військове” ПДФО.

Чергова бездіяльність уряду наштовхує на думку або про умисний саботаж забезпечення Сил оборони України, або про популізм при ухваленні рішень. Не варто звинувачувати іноземних партнерів, краще придивитися до некомпетентності власної команди.

Саме тому, ми вимагаємо притягнути до відповідальності винних у зволіканні із придбанням обладнання для військових та повернути надходження від «військового» ПДФО громадам у вигляді цільових субвенцій на підтримку Сил оборони Держави, оскільки саме громади продемонстрували вищу результативність.

Читайте також: Австралія розглядає можливість передачі Україні понад 50 списаних танків M1A1 Abrams

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити