image
 |  4 25 Січня 2018 | 08:59

Здобутки за 2017 рік прокуратура Волині подала в інфографіці

Реалізація органами прокуратури конституційної функції представництва є дієвою формою захисту порушених інтересів держави в суді.
Про це 25 січня 2018 року повідомили у прес-службі прокуратури Волинської області.
Завдяки активній роботі ефективність представницької діяльності прокуратури Волинської області минулоріч підвищилася.
У 2017 році судами за позовами прокурорів, пред’явленими на захист інтересів держави, стягнуто коштів та повернуто майна на суму понад 253 млн. грн. Реально виконано судові рішення на суму 169,8 млн. грн. На користь сторін, в інтересах яких прокурор вступав у справу, присуджено 248 тис. грн.
Найбільше волинські прокурори приділяли увагу захисту інтересів держави у сфері земельних відносин. За позовами прокурорів задоволено вимоги та добровільно сплачено 181,2 млн. грн. Реально виконано судових рішень на 163,7 млн. грн. Площа повернутих земель та земель, незаконне надання яких попереджено, складає 1133 га.
Зокрема, судом розірвано договір оренди земельної ділянки лісового фонду площею 259,61 га, вартістю 20,7 млн. грн. та повернуто її розпоряднику земель – облдержадміністрації, яка використовувалась орендарем всупереч вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища.
Також суд розірвав договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею понад 30 га, вартістю 20 млн. грн. у зв’язку із систематичною несплатою орендарем плати за землю. Загалом органами прокуратури області до суду пред’явлено 16 позовних заяв вказаної категорії на загальну суму понад 79,3 млн. грн.
У зв’язку із добровільним виконанням вимог прокурора суд припинив провадження у справі про зобов’язання звільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 78 га, вартістю 16,9 млн. грн. З аналогічних підстав припинено провадження ще за 4 позовами прокурорів на загальну суму 21,6 млн. грн. Під час розгляду справ винні особи самостійно звільняли земельні ділянки та сплатили завдані збитки.
Упродовж року виконано 11 рішень судів визнання спадщини – земельних ділянок, що відкрилась після смерті громадян, безхазяйним майном та передачі їх у власність територіальних громад. За результатами їх виконання у комунальну власність органів місцевого самоврядування передано 11 земельних ділянок загальною площею 28,4 га та вартістю 1,2 млн. грн.
На виконання рішення суду зареєстровано право власності за державою на 11 земельних ділянок площею 233,3 гектарів, що знаходяться на території Луцького району, та вартістю 101 млн. грн.
Забезпечено виконання судового рішення про повернення земельної ділянки та водного об’єкта в с. Коршів Луцького району площею 29,62 га та вартістю 793 тис. грн.
Адміністрації Державного історико-культурного заповідника у м. Луцьку із незаконного користування повернуто пам’ятку архітектури та містобудування національного значення – приміщення синагоги площею 194,3 кв м вартістю майже 1,5 млн грн.
У зв’язку із добровільним виконанням вимог прокурора судом припинено провадження у справі про зобов’язання суб’єкта господарювання виконати умови договору підряду,  а саме завершити роботи з реконструкції інтернату під дошкільний навчальний заклад в с. Сереховичі Старовижівського району на загальну суму 1,6 млн. грн.
Судом стягнуто на користь Луцької міської ради 830 тис. грн. збитків, завданих використанням приватним підприємством земельної ділянки без правовстановлюючих документів. Наразі вказана сума коштів надійшла до місцевого бюджету. Такі ж збитки в сумі 130 тис. грн. стягнуті судом на користь Нововолинської міської ради.
Питання захисту інтересів держави залишається пріоритетом роботи органів прокуратури області.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити