image
 |  2 3 Червня 2020 | 19:32

Зеленський втратить електорат, якщо не поборе рейдерство, – політолог

Рейдерство в Україні тримається на трьох “стовпах”, які потрібно ліквідувати. Зеленський втратить електорат, якщо не поборе рейдерство.

Про це заявив політолог Олег Саакян у коментарі УНН.

Перший “стовп” — це несправедливі суди, другий — неузгоджені реєстри і третій — нечіткий алгоритм дій чиновників. 

Зрозуміло, що суди мають бути справедливими та об’єктивними. Але проблема не лише в них, а й зокрема в державних реєстрах, - каже він.

“Поки існує можливість маніпуляцій із реєстрами, поки вони не узгоджені між собою, поки є можливість чиновника зайти туди і тишком-нишком змінити власника на іншого — до тих пір будуть продовжуватися походи у суди”, — каже Саакян.

Також треба унормувати дії чиновників, які сьогодні мають ціле поле для маневру.

“Треби вивести дії і рішення чиновників в чіткий алгоритм, які не матимуть можливості для затягувань, підмін та маніпуляцій. Тобто, це зміна інституційних і нормативних рамок навколо приватної власності, щоб зменшити можливість маніпулювання на рівні чиновників”, — пояснив політолог.

За таких обставин рейдерство буде скоріш виключенням, ніж буденністю.

І найбільш зацікавленим в цьому має бути Президент Володимир Зеленський, бо мова про електорат, про підприємців, про інвесторів, які є жертвою рейдерських атак, зазначає політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній «регіонал» може очолити Міністерство освіти України, – джерела

“Якщо влада за свою каденцію не вирішить це питання, а час поки залишається, то, при бажанні, опозиція використає такий аргумент проти них”, — наголосив Саакян.

Рейдерство в Україні дійсно набуло значних та цинічних масштабів. Суди заспамлені справами, а деякі з них вже набули статусу “виключного” провадження.

Так, Верховний суд України нині вивчає справу, в рамках якої у інвестора, який вклав понад 10 млн доларів в Україну — намагаються вилучити цілу будівлю в історичному центрі столиці на Софіївській площі, придбану ним ще у 2012 році.

Виявилося, що з 2018 року в судах відбувалися процеси, метою яких було “віджати” будівлю у власників, і фінальним елементом була зміна інформації в реєстрі з боку знову таки державного реєстратора — Ганни Чуйко. При цьому законні власники будівлі про те, що відбувається нічого не знали.

У “віджимі” приватної власності підозрюють скандальний РВС банк, бенефіціаром якого є колишній народний депутат Верховної Ради від партії “Блоку Петра Порошенко” Руслан Демчак, і де виявлено Нацбанком “відмивання” коштів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У померлої з Володимир-Волинського району жінки діагностували коронавірус

Відсутність покарання — ключова причина процвітання рейдерства, - каже Адвокат ГО “Центр антирейдерських ініціатив” Дмитро Йовдій.

“Так, Кримінальним кодексом передбачено покарання, але реальних вироків людям, які цим займаються і посадовим особам — немає”, — каже адвокат.

При цьому Володимир Зеленський може просто не знати, що насправді коїться в країні, вважає Йовдій.

“Думаю, що Президент не в стані контролювати тих ключових осіб, які за це відповідають. В першу чергу — правоохоронців. Це основна причина. Думаю, що його неправильно інформують. Кажуть йому, мовляв, навели лад у державних реєстрах і видають це за перемогу над рейдерством — і це по суті вноситься йому у вуха, і ніхто не говорить йому про те, що глобальна проблема не вирішена”, — наголошує адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині депутата підозрюють у незаконному поводженні зі зброєю

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити