image
 |  4 18 Серпня 2021 | 14:01

Зеленський змусить українців до 1 вересня заплатити податок на нерухомість

До кінця серпня українці повинні заплатити податок на квартири і будинки. Якщо цього не зробити, податківці нарахують великі штрафи.

Платити повинні власники житла, площа якого перевищує встановлену норму, пише OBOZREVATEL.

Податок нараховується тільки на площу для квартири, яка перевищує 60 кв.м, а для будинку – від 120 кв.м. Якщо є і будинок, і квартира, то "норма" збільшується до 180 квадратних метрів.

Розмір податку – 1,5% мінімалки за минулий рік. Наразі це 70,8 грн за кожен кв.м. Якщо площа вквартири – 90 кв. м, то потрібно заплатити за 30 кв.м 2,1 тис. грн.

Якщо квартира поділена на частини та має кількох власників, то норму будуть застосовувати для кожного окремо

До 1 липня за місцем реєстрації українці мали отримати квитанцію. У ній мали вказати розмір податку і реквізити для оплати. Якщо така квитанції нема, це не означає, що не потрібно платити податок.

Якщо площа житла перевищує зазначену норму, але квитанція не надійшла, в податковій за місцем реєстрації можна уточнити: чи потрібно платити за своє житло і як отримати квитанцію.

Податок за 2020-й сплачується в 2021-му. Якщо людина стала власником житла нещодавно, квитанція прийде у 2022-му.

За несплату податку встановили штрафи для тих, хто відмовиться сплатити податок протягом 60 днів з моменту отримання квитанції, або не пізніше 1 вересня.

Якщо затримати платіж на період до 30 днів, нарахують штраф в розмірі 10% боргу. Якщо затримати платіж більш ніж на 30 днів – штраф в розмірі 20% боргу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусі відкрили справу проти дівчини активіста, якого знайшли повішеним у Києві

Для тих, хто хоче заплатити, але не має на це грошей, передбачили розстрочку. Для цього потрібно звернутися письмово до податкової за місцем своєї реєстрації, обґрунтувати складне матеріальне становище і попросити розстрочити платіж без накладення штрафу.

Зібрані гроші підуть у місцеві бюджети на ремонти доріг, лікарень, шкіл, на реалізацію міських проєктів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити