image
 |  14 2 Квітня 2020 | 08:47

«Земельна реформа» по-іваничівськи: колишні землі запасу масово роздають «людям в законі»

Колишні землі запасу Мишівської сільської ради, які в ході адмінреформи доєднали до Іваничівської ОТГ, селищна влада виділяє не лише фермерам і селянам, які живуть на території громади, в сільській місцевості, працюють на землі та справді цих земель потребують. Їх стали активно роздавати також так званим «людям в законі» – родичам чиновників, керівників громади, працівників апарату селищної ради, депутатів ОТГ, працівників суду та прокуратури, іншим впливовим чи «потрібним» людям при чинах і посадах.

Cхоже, в Іваничівській ОТГ запровадити і активно реалізують хитромудру «систему» підготовки до майбутньої земельної реформи, а по суті – дерибану сільськогосподарських земель комунальної власності, розбазарюючи наявний земельний ресурс громади в інтересах певного кола осіб. Способи застосовують різні – від передачі сільськогосподарських земель комунальної власності у приватну власність до зміни їх цільового призначення. Суть же цього «системного підходу» до земель громади – аби якомога більше ділянок потрапили в руки своїх «людей у законі».

Формально – ці «люди в законі» нібито й мають право на безкоштовне отримання власної земельної ділянки, фактично ж – їх роблять своєрідною «привілейованою кастою», яка діє за принципом «хто швидше встигне – той і виграв», відхопивши черговий шмат «халявної» земельки. Не біда, що більшість із них не мають власних ресурсів на цій землі працювати, головне, аби цю «забронювати» за собою, а потім – вона як знайдеться. Як то кажуть, «запас їсти не просить».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фракції Порошенка та Вакарчука допомогли Зеленському «пропихнути» розпродаж української землі

Як діє ця хитромудра система – можна наочно побачити на прикладі лише одного сесійного засідання Іваничівської селищної ради. Для цього достатньо проаналізувати сесійні рішення, прийняті на 35-й сесії 17 травня 2019 року, які є у вільному доступі на сайті Іваничівської громади. Серед них – чимало земельних питань, цікавих із точки зору передачі значних площ земельних ділянок у приватну власність таким людям.

Навіть при поверховому аналізі цього рішення впадають у вічі добре відомі місцевим людям прізвища громадян, причетність багатьох із яких до вищевказаної, на перший погляд, нібито й не корупційної схеми підтверджують відомості, відображені в їх деклараціях у НАЗК. Хоча є тут і прізвища, практично нікому з місцевих не відомі.

Аналізуємо ці управлінські акти в порядку прийняття земельних рішень.

Згідно з рішенням Іваничівської селищної ради від 17.05.2019 року №35/24, земельну ділянку з кадастровим номером 0721183400:02:000:0243 площею 2,00 га з сільськогосподарських земель комунальної власності селищної ради – передали для ведення особистого селянського господарства у власність Плужник Зої Павлівні – родичці головного військового комісара міста Нововолинська Олександра Плужника (останній, до речі, на цій сесії теж отримав земельну ділянку, рішення про це – нижче).

Згідно з рішенням №35/26, земельну ділянку з кадастровим номером 0721183400:02:000:0237 площею 2,00 га з сільськогосподарських земель комунальної власності селищної ради – передали для ведення особистого селянського господарства у власність Чубукіній Ользі Тадеївні – тещі заступника Іваничівського селищного голови Миколи Пасевича.

За рішенням №35/31, земельну ділянку з кадастровим номером 0721183400:02:000:0238 площею 2,00 га з сільськогосподарських земель комунальної власності селищної ради – передали для ведення особистого селянського господарства у власність Войтюк Галині Олександрівні – матері Іваничівського селищного голови Федора Войтюка.

Рішення №35/32: земельну ділянку з кадастровим номером 0721183400:02:000:0240 площею 2,00 га з сільськогосподарських земель комунальної власності селищної ради – передали для ведення особистого селянського господарства у власність Плужнику Олександру Анатолійовичу – головному військовому комісару міста Нововолинська.

Рішення №35/36: земельну ділянку з кадастровим номером 0721183400:02:000:0247 площею 2,00 га з сільськогосподарських земель комунальної власності селищної ради – передали для ведення особистого селянського господарства у власність Красю Андрію Петровичу – працівнику Іваничівського районного суду Волинської області.

Рішення №35/37: земельну ділянку з кадастровим номером 0721183400:02:000:0245 з сільськогосподарських земель комунальної власності селищної ради – передали для ведення особистого селянського господарства у власність Чубукіну Олександру Олексійовичу – тестю заступника Іваничівського селищного голови Миколи Пасевича.

Рішення №35/144: надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою, щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства орієнтовною площею 2,00 га, з земель сільськогосподарського призначення комунальної власності Іваничівської селищної ради Гуслєвій Людмилі Володимирівні – дружині працівника Іваничівської прокуратури Владислава Гуслєва.

Рішення №35/145: надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою, щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства орієнтовною площею 2,00 га, з земель сільськогосподарського призначення комунальної власності Іваничівської селищної ради Гуслєву Владиславу Юрійовичу – прокурору, начальнику Горохівського відділу Володимир-Волинської місцевої прокуратури (колишній працівник Іваничівської прокуратури, на момент прийняття рішення був зареєстрований в селищі Іваничі).

Рішення №35/192: надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою, щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства орієнтовною площею 2,00 га, з земель сільськогосподарського призначення комунальної власності Іваничівської селищної ради Піпаш Діані Василівні – співмешканці брата депутата Іваничівської ОТГ, працівника Іваничівського районного суду Дмитра Мусія (яка, до речі, мешкає у місті Львові).

Рішення №35/193: надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою, щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства орієнтовною площею 2,00 га, з земель сільськогосподарського призначення комунальної власності Іваничівської селищної ради Мусію Андрію Олександровичу – брату депутата Іваничівської ОТГ, працівника Іваничівського районного суду Дмитра Мусія (так само мешкає у престижному районі Львова).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Земельний закон: «кононенки-свинарчуки можуть спати спокійно»

Слід одразу сказати, що це – лише невелика частина рішень Іваничівської ОТГ, а ще багато подібного – в рішеннях від цього числа та інших (від інших чисел) дрібніших чиновників, працівників апарату Іваничівської селищної ради, родичів, кумів депутатів, працівників інших державних органів. Звісно ж, ступені родинних зв'язків чи потрібності очільникам ОТГ у самих сесійних рішеннях не вказані. Але вони варті того, щоб у них ретельно покопатися – і не тільки читачам, а й представникам відповідних державних інституцій...

Проте, мабуть, навіть цієї невеличкої вибірки з «трудових надбань» лише одного сесійного дня роботи Іваничівської селищної ради буде достатньо, аби багато чого зрозуміти. Найперше, що стає зрозуміло, – це те, кого, на думку владців Іваничівської ОТГ, необхідно задобрити земелькою та ввести до касти «людей у законі», аби, як кажуть, усім було добре.

Але зрозуміло й інше, значно серйозніше. Навряд чи збираються і працюватимуть на цій «халявній» землі пенсіонери та літні люди, які перебувають на заслуженому відпочинку, хоч би яких серйозних чинів родичами вони були. Також навряд чи будуть на цих угіддях господарювати й мешканці Львова чи інших міст. Насправді «людям в законі» ці земельні ділянки потрібні для інших цілей.

Напрошується висновок: ця земля – для подальшого перепродажу. І з великою вірогідністю можна спрогнозувати, що ця нехитра земельна схема – з очевидним прицілом на те, що земля в Україні невдовзі стане товаром, як того хочуть олігархи та латифундисти і що нахабно й безсоромно лобіює теперішній президент Володимир Зеленський та його теперішня «зелена» влада, не зупиняючись ні перед чим. Після чого цими земельними ділянками можна буде вигідно спекульнути...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Земельна реформа відкрила лазівку спекулянтам: ферми за рік перетворять на склади та звалища

Звісно, що ніхто з місцевих селян і навіть фермерів викупити ці угіддя вже не зможе. За ними давно вже хочуть прийти ті, хто достатньо пограбував українського сеянина і продовжує це робити, зазіхаючи на останнє, що в нього ще залишилось, – нашу землю. Якщо це станеться – тоді колишні землі запасу Мишівської сільради просто скуплять олігархи-латифундисти. І ще зовсім не факт, що вітчизняні. І тоді місцеві селяни дуже швидко можуть стати наймитами на своїй, уже не своїй, землі.

Але найбільш прикро, що обділеними й обдуреними в цій ситуації залишаться сотні й тисячі інших мешканців Іваничівської ОТГ, тобто люди, які все життя пропрацювали на землі, а тепер залишаться ні з чим. Адже угіддя, на які вони ще могли би претендувати, вже банально віддані тим, хто ніколи на землі не працював і не працюватиме, хто не мешкає в сільській місцевості й міг навіть не бути в їхньому селі, кого вони навіть у вічі могли ніколи не бачити. За великим рахунком, в цих людей банально вкрадено щонайменше 20 гектарів родючих сільськогосподарських угідь. Лише в ході одного сесійного засідання.

Особливо обурюють такі оборудки з донедавна їхньою землею мешканців колишньої Мишівської сільради, у яких цю землю «тирять» просто з-під носа. Саме вони й забили на сполох і, судячи з їхніх настроїв, просто так цього не залишать і з цим не змиряться. Тож описані земельні оборудки, найімовірніше, стануть предметом чергового гучного скандалу, а ця тема цілком очевидно матиме логічне продовження.

Дмитро ПОГРЕБНЯК, спеціально для «ВолиньUA»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невже ви думаєте, панове «зелені депутати», що все це вам минеться безслідно? – волинський фермер розніс «слуг» за намір продати землю

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити