image
 |  90 25 Вересня 2024 | 21:03

Жінка була на межі життя і смерті: на Волині врятували породіллю і дитину

Сьогодні Руслана та Юрій Мачеки вирушили додому разом із новонародженою донечкою. Урочиста виписка зібрала не лише рідних та друзів сім’ї, а й великий колектив медиків, адже 3,5 місяця тому вагітна жінка опинилася на межі життя і смерті через тромбоемболію легеневої артерії. Летальність від цієї важкої патології сягає 80%, тож лікарі називають порятунок життя Руслани та її дитини великим успіхом.

Про це пишуть Волинські новини, інформує ВолиньUA.

Генеральна директорка Ірина Горавська привітала сім’ю, в якій підростає ще двоє старших дітей, з радісною подією. «Завдяки професіоналізму та небайдужості лікарів я отримав найдорожчий подарунок, який людині може зробити лише мама – життя. Це життя моєї коханої дружини та донечки. Неймовірно вдячний Ірині Іванівні та усьому колективу перинатального центру за те, що цей подарунок став можливим», – сказав Юрій Мачек.

Завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії з операційним блоком Іван Вороблевський розповів, що Руслана поступила до медзакладу на 24 тижні вагітності із задишкою, зниженням сатурації (насичення крові киснем), зниженням артеріального тиску, тахікардією. «Всі показники свідчили, що у жінки тромбоемболія – тромб потрапив в легеневу артерію і заблокував її праву та ліву гілки. Ми розпочали лікування за протоколом і за декілька днів побачили поліпшення її стану, що згодом підтвердилося і на комп’ютерній томографії – просвіт судини збільшився».

Оскільки транспортування до Києва могло погіршити і так важкий стан пацієнтки, лікарі перинатального центру узяли на себе повну відповідальність за її лікування. Впродовж цього часу медики консультувалися з колегами з Інституту серця МОЗ України. На 30 тижні вагітності Руслану реанімобілем перевезли до Києва, однак народжувати дитину вона вирішила у Луцьку.

На 38 тижні вагітності було ухвалено рішення провести родорозрішення. 18 вересня на світ з’явилася ще одна лучанка – дівчинка вагою 3 кг 100 грамів. Руслана самостійно народила здорову дівчинку, одразу після народження мама і дитина перебували разом. Пологи приймав медичний директор з акушерства та гінекології Роман Савка. «Пацієнтка народжувала під епідуральною анестезією, пологи минули абсолютно нормально. Для нас це унікальний випадок і ми щасливі виписати пацієнтку із дитинкою додому», – сказав Роман Володимирович.

Сама ж Руслана Мачек називає 5 червня, коли потрапила до перинатального центру у важкому стані, своїм другим днем народження. «З цього дня і дотепер колектив перинатального центру рятував життя мені і дитині. Щиро вдячні керівництву, відділенню реанімації, пологовому відділенню, жіночій консультації за самовіддану роботу. Вони справжні професіонали та згуртований колектив: і завідувач, і лікарі, і медсестри, і санітарки. Ми ніколи не думали, що в реанімації можна почувати себе так комфортно. Мою безмежну вдячність важко передати словами. Дякуємо всім, хто допомагав! Бажаємо колективу здоров’я, натхнення і щоб такі складні випадки, як у мене, більше не траплялися!»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку будуть почесні амбасадори

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити